Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2015 9:15:18

Ze setkání s ORP Říčany

Ze setkání s ORP Říčany

Ve středu 1. dubna se v Říčanech uskutečnilo setkání vedení kraje se starosty obcí v ORP Černošice.

Ve středu 1. dubna se v Říčanech uskutečnilo setkání vedení kraje se starosty obcí v ORP Černošice. Mimo hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery se ho účastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. Na programu byly informace z kraje, dotační tituly a stav a vývoj integrovaného záchranného systému na území ORP (policie, armáda, HZS, ZZS), příspěvky měla i hygienická stanice, veterinární správa, byla podána infromace i o koncepci protidrogové politiky.

S příspěvkem vystoupil i radní Štefek, kerý obdobně jako na jiných poradách informoval o oblastech možné spolupráce kraje a obcí:

"Dovolte mi před představením Fondu kultury a obnovy památek uvést, v čem všem se můžete obrátit na pracovníky odboru kultury a památkové péče nebo jeho organizace.

Máme 19 příspěvkových organizací v kultuře, jsou se svými pobočkami rozprostřené přes celý kraj a mohou spolupracovat s Vašimi spolky, muzei a galeriemi.

Koncepčně ošetřená je i tzv. regionální funkce knihoven, v rámci které poskytuje Středočeská vědecká knihovna i přes 4 další, tzv. pověřené knihovny (Příbram, Benešov, Mladá Boleslav a Kutná Hora) nejen metodickou pomoc obecním knihovnám, ale i vzdělávací programy pro knihovníky. Navíc poskytuje i tzv. výměnný knižní fond, přes který se do obecních knihoven dostanou zhruba 2x ročně nové knižní tituly, na které by samy nedosáhly. V našem kraji se tato koncepce týká 822 knihoven, z toho 719 neprofesionálních.

Pokud Vaše obecní knihovna není do systému zapojena nebo pokud chcete knihovnu teprve zřídit, můžeme se společně pokusit situaci napravit, aby mohla využívat výhody právě podpory přes regionální funkce. Musí splňovat podmínky dané Ministerstvem kultury a také naší aktualizovanou koncepcí stanovené podmínky.

Náš odbor také dává metodickou pomoc obecním knihovnám při zřizování přístupných internetových stanic v malých obcích, při zajišťování vybavenosti knihoven informačními a komunikačními technologiemi, poskytuje informace o zpřístupňování  on-line katalogů knihoven na internetu a informace o službách knihoven pro handicapované občany, národnostní menšiny, nezaměstnané a další znevýhodněné sociální skupiny.

Dalším koncepčním materiálem, kterým se řídíme, je Koncepce památkové péče, kde zohledňujeme nejen ekonomické potřeby na obnovy památek, ale i nutnost jejich oživování a obecně propagace památkové péče.

Odbor kultury a památkové péče je správním orgánem 1. stupně při výkonu státní památkové péče pro národní kulturní památky. Na území Středočeského kraje se v současné době nachází 30 národních kulturních památek a jejich souborů, z toho 29 nemovitých národních kulturních památek a 1 národní kulturní památka movitá. Odbor se vyjadřuje všem správním úřadům a orgánům kraje a obcí, které vydávají svá rozhodnutí podle zvláštních předpisů, jimiž mohou být dotčeny zájmy památkové péče na ochraně nebo zachování národních kulturních památek nebo na jejich vhodném využití. Kromě toho vydává na žádost nebo z vlastního podnětu řadu dalších rozhodnutí např. vydává souhlas s trvalým přemístěním movité kulturní památky z veřejně přístupného místa a s přemístěním NKP, nemovité kulturní památky, rozhoduje o podmínkách přenechání kulturní památky nebo NKP k dočasnému užívání především odborné organizaci pro účely vědeckého výzkumu nebo pro účely výstavní, dále pak např. rozhoduje o povinnostech vlastníka (správce, uživatele) nemovitosti strpět provedení archeologických výzkumů a o podmínkách, za nichž archeologické výzkumy mohou být provedeny.

Odbor po projednání s Ministerstvem kultury, orgánem územního plánování
a příslušnou obcí může vydat opatření obecné povahy o ochraně památkové rezervace nebo památkové zóny nebo jejich částí - plán ochrany.

Odbor kultury dále přijímá opatření proti nečinnosti v řízeních vedených obecními úřady obcí s rozšířenou působností podle zákona o státní památkové péči.  Velkou agendou odboru je uplatňování stanovisek k územně plánovacím dokumentacím pro území, ve kterém je památková zóna, rezervace nebo nemovitá kulturní památka a národní kulturní památka. Pomáhá obcím při řešení problematiky plošně chráněných území, např. při změně hranice.

Kromě jiného odbor kultury a památkové péče zpracovává návrhy na prohlášení věci za kulturní památku. Odbor je také odvolacím orgánem proti rozhodnutí obcí v 1. stupni výkonu státní památkové péče.

Zprostředkovává poskytnutí příspěvků ze státního rozpočtu z Programů Ministerstva kultury určených na obnovu kulturních památek, tzn. posuzuje jednotlivé žádosti z hlediska naléhavosti a významu a vydává k žádostem doporučení.

V oblasti památkové péče odbor poskytuje pravidelně metodickou pomoc pověřeným obcím III. stupně jednak formou pořádání metodických porad tematicky zaměřených na aktuální problematiku památkové péče, tak formou zasílání průběžných informací z kontrolních zjištění odboru, Památkové inspekce MK a např. činnosti správních soudů. Všechny tyto informace jsou zveřejněny na webových stránkách odboru. Metodickou činností jsou i výstupy z kontrolní činnosti výkonu státní památkové péče na pověřených obcí.

Nebojte se tedy při otázkách týkajících se problematiky památkové péče obrátit na náš úřad.

Odbor nabízí také řešení problematiky archeologických výzkumů  v souvislosti se stavební činností na území obcí, kdy kromě fyzických osob  nepodnikajících hradí výzkum vždy stavebník, výzkum probíhá na základě dohody s oprávněnou organizací archeologické péče. Se zjištěním, jaká je nejbližší oprávněná organizace, rovněž pomáhá odbor. Je třeba říci, že archeologické nálezy patří dle zákona příslušnému kraji a nález se musí oznámit příslušné organizaci oprávněné k provádění archeologických výzkumů.

Všech se také nepochybně dotkne připravovaný památkový zákon, který upravuje práva i povinnosti vlastníků a obsahuje i dosud neřešené oblasti památkové péče. Také k seznámení s tímto zákonem, pokud bude schválen, můžete využít pracovníky našeho odboru.

Ke spolupráci s obcemi a spolky dochází také v dalších oblastech.

Odbor kultury a památkové péče je orgánem II. instance ve věci autorského zákona č. 121/2000 Sb., kdy rozhoduje o odvolání ve věcech přestupků a správních deliktů. V těchto věcech poskytuje i metodickou pomoc obcím III. stupně, obce s rozšířenou působností, pokud o ni požádají. Provádí také kontrolu dodržování autorského zákona u obcí s rozšířenou působností.

Poskytuje také metodickou pomoc obcím také v oblasti periodického tisku (zákon č. 46/2000 Sb. tiskový zákon), kdy radí obcím při vydávání obecních periodik, neformálně upozorňuje obce na chyby, které se vyskytují v jejich obecních tiskovinách, které spadají pod tiskový zákon.

Odbor kultury a památkové péče vedle této problematiky a problematiky dotací pomáhá obcím radou i v jiných oblastech spojených se zákonem o obcích, případně dalšími zákony, pokud to vyplyne z projednávané problematiky…

Provádí též metodickou  pomoc  v otázkách psaní obecních kronik  - podává informace týkajících se  formy psaní kronik, osnovy, použití obrazových a jiných dokumentů, spolupráce obcí s oblastními archivy

Poskytuje metodickou pomoc ohledně pořádání veřejných akcí – počet pořadatelských služeb, hasiči, zdravotníci, autorská práva a jiné

Nabízí též metodickou pomoc při získávání přehledu z databáze divadelních spolků, pěveckých sborů a jiných amatérských aktivit

Pomáhá i v oblasti hledání zdrojů – snaží se o metodickou pomoc při podávání žádostí o dotace nejen krajských, ale i dotací z MK ČR a poskytnutí dotací, které je možno získat u nadací a obchodních společností a o metodickou pomoc při vyhodnocování a vyúčtování dotací.

Čímž jsme přešli přímo k Fondům:

Středočeský kraj k zavedení dotačních programů v oblasti kultury přistoupil krátce po vzniku krajů. V roce 2002 byly zřízeny dva fondy: Fond kultury a Fond obnovy památek.

Fond kultury od svého zavedení  prošel několika změnami. Nejdříve se z něho v roce  2006 oddělila podpora pro divadla (profesionální a amatérská) a zároveň vznikla nová podpora s názvem Podpora obecních knihoven. O roku 2010 v oblasti podpory divadel mohou žádat jen profesionální divadla, ostatní žádají z ostatní podpory kultury.

Žadatelem o dotaci může být jakýkoliv subjekt, ať už je fyzickou osobu, fyzickou osobou podnikající- nebo právnickou osobou - tedy i obce a jejich příspěvkové organizace. V případě, že má žadatel bydliště nebo sídlo na území Středočeského kraje, může se jeho projekt nebo akce konat nejen ve SK, ale i mimo toto území a to i v zahraničí. Nebo má žadatel bydliště, či sídlo mimo území Středočeského kraje, ale pak se akce nebo projekt musí konat na území SK nebo se k němu úzce vázat (např. Publikace o Středočeském kraji).

V současné době existuje Fond kultury a obnovy památek, který v sobě skrývá pět dotačních oblastí a jehož schválená výše je pro rok 2015 10 milionů Kč.

Dvě oblasti se týkají památek a tři kultury. Jeden žadatel může v jednom roce podat žádost pouze do jedné z těchto pěti oblastí.

Památek se týká

Podpora obnovy kulturních památek, ve které může žadatel obdržet až 500.000 Kč. Žadatelem může být pouze vlastník kulturní památky, která je zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky, a která se nachází na území Středočeského kraje.  Platí pravidlo, že může použít i vícezdrojové financování, takže může zároveň mít část prostředků na obnovu z evropských fondů či fondů Ministerstva kultury.

Podpora drobných památek, ve které je možné získat až 200.000 Kč (dříve to bylo 150.000 Kč). Žadatelem  o dotaci v rámci této Podpory je vlastník  drobné kulturní památky, která je buď zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky nebo drobné neprohlášené kulturní památky. Jedná se o drobné památky a architekturu umístěnou převážně na veřejných prostranstvích, u komunikací nebo ve volné krajině (např. kapličky, křížky, boží muka, význačné náhrobky, památníky padlým. Z tohoto fondu je možné čerpat i na obnovu válečných hrobů a památníků atd.). Dotaci lze poskytnout i na zpřístupnění uzavřených objektů pro turisty k nahlédnutí, tj. k osazení mříží na uzavřené objekty.

Další oblasti se týkají kultury:

Podpora divadel

V našem kraji jsou profesionální divadla, tj. taková, která mají stabilní herecký soubor a technický personál v hlavním pracovním poměru a splňují další kritéria (počet premiér vlastní tvorby, atd..) tři: Městské divadlo Mladá Boleslav, Divadlo A. Dvořáka Příbram a Divadlo Kladno, které má dva umělecké soubory a dvě divadelní budovy - činoherní divadlo a loutkové divadlo Lampión.

Dvě z divadel (Příbram a Kladno) jsou příspěvkovými organizace měst, jejich žádost musí být divadla podat se souhlasem zřizovatele, souhlas je podložen usnesením městských rad. Také dotace jsou poskytované prostřednictvím zřizovatele s předešlým souhlasem s přijetí dotace.

Dotace je určena na zkvalitnění vlastní tvorby, ve finančním rozpočtu na projekt se neuvádí mzdy vlastních zaměstnanců a provozní náklady. Materiální výdaje musí být neinvestičního charakteru.

Nově je zavedena možnost vícezdrojového financování, příspěvek má hranice 10.000 - 300.000 Kč.

Podpora obecních knihoven

Jak je již z názvu dotačního programu patrné, jedná se buď o knihovny jako organizační složkou obcí nebo knihovny, které jsou příspěvkovými organizacemi obcí.

Obsahem žádostí o dotaci mohou být náklady na pořízení mobiliáře - police na knihy, výpůjční pulty, židle, stolky, nábytek do dětského koutku apod. Dotace je také určena na vybavení výpočetní nebo audiovizuální technikou včetně příslušenství. I tady je omezení: dotace je neinvestiční, to znamená, že jeden kus zařízení nesmí přesahovat částku 40 tisíc Kč. Dotace také není určená na úpravy a opravy prostor (např. výměnu oken, podlahové krytiny, osvětlení, topných zařízení apod.).  Knihovna muže mít v rozpočtu projektu dohromady pořízení mobiliáře i nákup výpočetní techniky.

Podání žádosti musí projednat městská rada nebo zastupitelstvo, také přijetí dotace podléhá schválení v orgánech samosprávy.

Také zde je nyní možnost vícezdrojového financování a částka je od 10 do 80.000 Kč (dříve to bylo do 50.000 Kč.

Podpora kultury, historických akcí a slavností

Tato oblast je velice pestrá. Akce nebo projekty musí splnit nadlokální charakter, dotace je opět neinvestičního charakteru. Dělíme je na

-    jednorázové akce nebo projekty (například slavnost ke kulatému výročí),

- pokračující akce nebo projekty (jeden rok se podpoří přípravné práce - např. shromažďování podkladů, předtisková úprava a druhý rok se podpoří vydání publikace)

- opakující se akce různého druhu (festivaly, soutěže apod.)

Pracovně jsou rozděleny podle druhů:

Divadla (mimo profesionální)- nastudování nové inscenace, pořádání soutěžních přehlídek různých stupňů (krajské, národní), nepostupových přehlídek, účast a prezentace s již nastudovanou inscenací, účast na seminářích a dílnách. Jedná se o činoherní divadla, hudební, loutková, neverbální nebo jiného druhu.

Hudba - podpora hudebních festivalů, hudebních těles či jednotlivců, nastudování nového repertoáru, prezentace s již nastudovaným programem, účast na seminářích a dílnách. Jedná se všechny druhy hudby: klasická, dechová, jazzová, folk a country, bluegrass, rock a další hudební žánry. Žádost podávají pořadatelé, orchestry, kapely, pěvecké sbory, jednotlivci.

Literatura je v našem kraji zastoupena tradičními soutěžemi v poezii a próze. Lze do této oblasti zahrnout i vydávání publikací - opět nadlokálního charakteru.

Muzejnictví - dotace jsou určené pro všechny druhy muzeí z hlediska právního postavení a z hlediska jejich zaměření. Projektem může být vytvoření nové expozice, restaurování muzejních exponátů, publikační odborná, či propagační činnost, vybavení mobiliářem. Opět vše neinvestičního charakteru.

Film - lze podpořit za předpokladu, že jeho obsah bude úzce souviset se SK.

Fotografie a výtvarné umění - je možné podpořit výstavy, sympózia a prezentaci, účast na seminářích a dílnách.

Folklór - o dotaci mohou žádat pořadatelé folklorních festivalů nebo folklorní soubory (doplňování krojového vybavení, choreografie apod.). Náklady na prezentaci, účast na seminářích a dílnách.

Tanec - soutěžní a postupové přehlídky, které se konají na území SK - společenský tanec a scénický tanec. Prezentace kraje mimo jeho území, účast na seminářích a dílnách.

V případě, že je žadatelem obec nebo její příspěvková organizace, opět musí podání žádosti a schválení dotace projednat samospráva obce.

Také zde je nově možnost vícezdrojového financování, maximální částka byla navýšena z 80.000 Kč na 120.000 Kč.

Ve všech dotačních oblastech platí, že plánovaná akce nebo projekt nesmí mít ve svém finančním rozpočtu zisk (to znamená, že požadovaná dotace je připočtená k plánovaným příjmům). Z dotace se nesmí hradit platy a odměny na dohody vlastním zaměstnancům, nesmí se hradit občerstvení a pohoštění (mimo drobné sladkosti v dětských soutěžích). Vlastní podíl na výdajích akce a projektu, maximální výši dotaci je možno nalézt ve vyvěšeném materiálu na rok 2015 pod názvem Tématická zadání Podpory kultury a obnovy památek na rok 2015.

Podávání žádostí

Zahájení podávání žádostí bude vyhlášeno na webové stránce SK. Od uvedeného data a hodiny bude otevřen elektronický systém, do kterého se žadatel přihlásí navigován z několika směrů na webu kraje, nejlépe přes odbor - v našem případě odbor kultury a památkové péče. Žadatel, který ještě nikdy o dotaci nežádal, nejdříve aktivuje tlačítko Registrace, vyplní povinné údaje a pak teprve bude moci vyplnit žádost o dotaci. Zaregistrovaní žadatelé se přihlásí svým heslem a uživatelským jménem a rovnou vyplňují žádost, případně ještě před tím aktualizují své údaje v profilu žadatele.

Žádost se odesílá elektronicky, poté tiskne a v této podobě se zobrazí povinné přílohy, které musí k papírové podobě žádosti žadatel přiložit.

I v případě banálních nejasností a dotazů je nejlepší kontaktovat příslušné referenty, kteří jsou připraveni konzultovat nejen technickou část vyplňování žádostí, ale i obsahovou část. Název, anotace, popis projektu, finanční rozpočet - to vše je možné mít připravené ještě před otevřením elektronického systému. Konzultace mohou být uskutečněny prostřednictvím telefonu, mailu nebo osobní návštěvou. Pak bude vyplňování žádosti otázkou několika minut.

Dámya pánové, doplním, že zdroje na kulturu můžete získávat i z Fondu hejtmana, ale i mimo kraj, různých evropských fondech, nejen strukturálních, ale i třeba v komunitních, jako v programu Kreativní Evropa. Množství dotací vyhlašují i MAS nebo Ministerstvo kultury. Existuje celá řada portálů, kde jsou uvedeny možnosti financování. Dovolím si Vás upozornit třeba na portál propamatky.cz, kde jsou souhrnné informace právě i o možnostech dotací.

V únoru tam ještě byly třeba pro náš kraj z oblasti kultury tyto možnosti:

·                     12.02.2015 Cestování dostupné všem Ministerstvo pro místní rozvoj

·                     13.02.2015 Stromy Nadace ČEZ

·                     16.02.2015 Podpora obnovy a rozvoje venkova 2015 Ministerstvo pro místní rozvoj

·                     31.03.2015 Program Parky Nadace Proměny

·                     01.04.2015 Podpora profesionálních kulturních aktivit vysílaných do zahraničí.. Ministerstvo kultury

·                     04.09.2015 Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví ... Ministerstvo kultury

·                     15.09.2015 Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností ... Ministerstvo kultury

·                     průběžná Fond kultury a umění Nadace Preciosa

·                     průběžnáDotace na zabezpečení péče o válečné hroby Ministerstvo obrany

·                     průběžná Podpora regionů Nadace ČEZ

Dámy a pánové, děkuji za pozornost, a pokud budete mít dotazy, neváhejte mne kontaktovat."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama