Mgr. Ing. Petr Vysloužil

kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Bedihošť
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2015 12:55:47

Porošenko – Iohannisův podněsterský Rubikon

Porošenko – Iohannisův  podněsterský Rubikon

Ve východní Evropě možná brzy přibude další krvavý střet.

 „Hodlám rozmrazit podněsterský konlikt“ prohlásil nedávno ukrajinský prezident Petro Porošenko na společné tiskové konferenci s rumunským prezidentem Klausem Wernerem Iohannisem. Oba státníci se dohodli na koordinaci akcí, jejich cílem by v konečné fázi bylo obnovení územní celistvosti a reintegraci Podněstří do Moldavska.  Jakým způsobem by mělo  „rozmrazování“ přesně vypadat  oba prezidenti  bohužel  blíže neupřesnili.

 Podněstří – území „vetknuté jako šíp“ mezi Ukrajinu a Moldavsko, je osídlené převážně etnickými Rusy a Ukrajinci. Vzniklo po rozpadu SSSR a lokální válce  o ovládnutí Moldavska v roce 1992. Vládním moldavským silám se nepodařilo   ovládnout toto „proruské“ území. Na dohled klidu zbraní byly povolány a dosud dohlíží  jednotky OSN včetně ruských.  A konflikt tím skutečně zamrzl. Samostatnou Podněsterskou republiku (PMR) dosud kromě několika podobných státních útvarů nikdo neuznal.

  Proč se ukrajinský prezident chopil řešení problému s  Podněstřím  právě v tuto dobu, kdy nový ukrajinský režim bojuje na východě se separatismem? Jaký postup  „rozmrazení“ měl  Porošenko na mysli? Vojensky či ekonomickou blokádou? Je opravdu vhodná doba pro řešení problému s Podněstřím?

 Vystupování  Porošenka a Iohannise mělo ráz  jednání dvou představitelů „mocností“, kterou ani jedna ze zúčastněných zemí není.

 Sled nejnovějších událostí a incidentů v oblasti  naznačuje, že může opravdu k ozbrojenému konfliktu  brzy dojít.

 Oba dva způsoby „rozmrazení“ mohou mít za následek  střet s ruskou armádou zde dislokovanou. Nebezpečí hrozí přerůst v mezinárodní konflikt mezi Ruskem a Podněstřím na jedné straně a Ukrajiny, Moldavska případně Rumunska na  straně druhé. Riziko války je velmi silné.

 Proto se nabízí otázka, zda bylo vyjádření Petra Porošenka jen „plácnutí do vody“ adresované hlavně do Kremlu a Tiraspolu, nebo zda bylo míněno vážně. V každém případě se bude čekat, zda překročí oba státníci pověstný Rubikon, tentokráte v podobě řeky Dněstr. V kladném případě již však nebude cesty zpět. 

 

 

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama