ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2015 8:23:00

Ukažme, že nejsme slabým protihráčem

Ukažme, že nejsme slabým protihráčem

Dělení Sovětského svazu by znamenalo vznik nové jaderné velmoci – Ukrajiny, na jejímž území by byly umístěny rakety dlouhého doletu s jadernými hlavicemi.

Aby se tak nestalo, byla uzavřena dohoda mezi Ruskem a nově vznikající Ukrajinou, ve které se Ukrajina zavázala předat všechny balistické rakety s jadernými hlavicemi Rusku výměnou za plné respektování celistvosti území Ukrajiny, včetně Krymu. A to se stalo. Jen se vývoj na Ukrajině trochu pohnul k demokracii a přestal v ní vládnout oblíbenec Ruska, přišla Ukrajina o Krym a, jak se zdá, bude i nadále přicházet o další části území.

Nemám žádnou pochybnost o tom, kdo stojí za těmito činy. Neoznačení vojáci s ruskou vojenskou technikou a zbraněmi by nemohli dělat nic z toho, kdyby neměli za sebou nejvyšší představitele Ruska v čele s Vladimirem Putinem, a od nich k dispozici vše, s čím bojují. Prý si vzali dovolenou z Ruské armády a jsou tam jen jako dobrovolníci, které Putin vyznamenává vojenskými řády ruské armády po úspěších.

Je mi jasné, že si Putin nepřeje mít na hranicích Ruska Evropskou unii a NATO. Nemá však právo porušovat mezinárodní dohodu, ve které je jednou ze smluvních stran právě Rusko.

Takováto praxe ve svých důsledcích vede k eskalaci problémů, a těch je dnes ve světě až dost.

Využívání nacionalistických nálad vedlo v minulosti k rozpoutání světových válek a něco podobného by v atomovém věku mohlo znamenat děsivou zkázu

Preferujeme tedy jednání. Musíme však (jako NATO a EU) ukázat, že nejsme slabým protihráčem, ke kterému si může kdokoliv a cokoliv dovolit.

Mgr. Pavel Eybert
senátor PČR
neuvolněný starosta obce
místopředseda oblastního sdružení

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama