David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2015 8:54:00

Zákon „můj dům, můj hrad“ neprošel. Chystáme další krok, vláda je neobjektivní

Zákon „můj dům, můj hrad“ neprošel. Chystáme další krok, vláda je neobjektivní

Sněmovna včera zamítla návrh zákona, který měl podstatně pomoci obětem trestných činů. Má zavést princip „můj dům, můj hrad“. Obyvatel domu či bytu by se tak napříště nemusel bát bránit se proti vetřelcům.

Dnešní právní stav totiž není zcela jednoznačný a obránci nemají jistotu, že je za jejich nutnou obranu před útočníky nebudou vláčet soudy.

„Návrh neprošel i přes to, že mnoho kolegů z koalice s ním v podstatě souhlasilo. Bohužel se řídili doporučením vlády, které bylo neobjektivní a chtělo návrh zamítnout za každou cenu“, říká k návrhu poslanec David Kádner (Úsvit).

Novela stanovila právo jednoznačně na stranu obránců. Ti mají totiž oproti útočníkovi ohromou nevýhodu. Útočník se na napadení cíleně chystá a má na své straně moment překvapení. Návrh měnil mimo jiné formulace přímo hrozícího a trvajícího útok. Dnes obránce ve svém domě dle stávající úpravy musí nejprve čekat, než bude útočníkem přímo napaden, nechce-li riskovat trestní postih. Návrh řeší i otázku, kdy by byl útok veden proti jiné přítomné osobě a obránce by zasahoval v její prospěch.

„Prosadit změnu chci i nadále. Současný stav je totiž alarmující. Nejen v rizikových oblastech u mě na severu Čech by občané posílené svých práv uvítaly. Brzy představím kroky, které v této věci podnikneme“, uzavírá poslanec Kádner. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama