RNDr. Milan Neubert

Chtějte víc a diskutujte o tom
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2015 2:48:12

Co je to AIIB?

Co je to AIIB?

Zkratka AIIB není úplně nová, v minulosti byla spojena např. s japonskou Rudou armádou (Anti-Imperialist International Brigade). Dnes se tato zkratka používá pro Asijskou banku pro investice do infrastruktury (Asian Infrastructure Investment Bank).

 U zrodu této banky stála Čína. AIIB navazuje na čínský projekt Nové hedvábné stezky, který chce propojit Čínu se zbytkem Eurasie. Fond hedvábné stezky začal fungovat v únoru 2015 a do základů dostal od čínské vlády kapitál 10 miliard dolarů.

První zmínky o AIIB se objevily v říjnu 2013, kdy dala čínská vláda najevo své rozhořčení, že Mezinárodní měnový fond, Světová banka, ale i Asijská rozvojová banka slouží především americkým, evropským a japonským zájmům. V červnu 2014 nabídla Čína spoluúčast na založení AIIB Indii s tím, že její základní kapitál bude 100 miliard dolarů.

Na slavnostním zakládacím ceremoniálu v Pekingu 24. října 2014 však už bylo 21 zemí, které podepsaly společné memorandum: Čína, Indie, Thajsko, Malajsie, Singapur, Filipíny, Pákistán, Bangladéš, Brunej, Kambodža, Kazachstán, Kuvajt, Laos, Myanmar (Barma), Mongolsko, Nepal, Omán, Katar, Srí Lanka, Uzbekistán a Vietnam.

S malým zpožděním přistoupila k memorandu Indonésie – v prosinci 2014. Austrálie a Jižní Korea ustály extrémní tlak ze strany USA a v březnu oficiálně také přistoupily k AIIB. Přihlášku podal i Hongkong a ukázalo se, že členem bude i Tchaj-wan, ovšem jako Čínský Taipei.

Velký průlom nastal na počátku března, kdy George Osborne, britský ministr financí, oznámil, že Velká Británie je připravena půjčit peníze bance AIIB. Americká administrativa si tehdy posteskla, že tento krok „nebyl konzultován s USA“. Velkou Británii následovalo rychle Německo, Francie a Itálie.

Uzávěrka pro přijímání zakládajících členů byla 31. března. Spousta států to stihla: Egypt i Finsko, Maďarsko i Polsko, Rusko i Izrael… K dnešnímu dni má AIIB 37 zakládajících členů a dalších 22 žádostí.

Zajímavost na závěr: Severní Korea byla z rozhodnutí Číny odmítnuta.

A co na to Česká republika? Ta to zřejmě nestihla konzultovat se Spojenými státy. Česká vláda měla určitě moc práce s projíždějícími Strykery, s mazáním lyží v Alpách a s podvratnou ideologickou kampaní ze strany Ruska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama