Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2015 21:17:00

Viníkem vysoké nezaměstnanosti není jen krize

Viníkem vysoké nezaměstnanosti není jen krize

O vysoké nezaměstnanosti se mluví zejména v souvislosti s krizí, která postihla celosvětovou ekonomiku.

 Rekordní hodnoty jsou hlavně v jihoevropských zemích, kde nezaměstnanost dosahuje běžně 25 procent a mezi mladými lidmi není výjimkou, že je každý druhý bez práce. Jako univerzální viník je označována právě zmiňovaná krize, avšak komentátoři a ekonomové by si měli v této souvislosti všimnout též faktu, že do těchto čísel zasahuje také nová vlna automatizace.

Díky ní mj. přibudou další bariéry mezi nízkopříjmovými a vysokopříjmovými skupinami. S novou vlnou automatizace přichází také růst produktivity práce, což by mělo vést k obnovení debat o zkrácení pracovní doby, avšak bez snížení výše odměny za práci. Myslím, že technika a nové technologie by měly sloužit všem lidem, a ne jen úzkému okruhu lidí, kteří na nich chtějí zbohatnout.

Zároveň je důležité dodat, že v této situaci, kdy Evropu postihuje taková míra nezaměstnanosti mladých, by měly být negovány všechny snahy o posouvání hranice pro odchod do důchodu. Asi máme všichni v živé paměti kroky i naší tehdejší pravicové vlády, která tohoto chtěla docílit. Je třeba se spíše zaměřit na to, jak zaměstnat mladé osoby a dát jim tak pracovní návyky. Nechtěla bych, aby se i v naší zemi tato generace označovala za ztracenou, jako je to u mládeže zmiňovaných jihoevropských zemí.

Jsem ráda, že zkrácení pracovního týdne, které KSČM prosazuje, nyní vnímají vážně i odborníci jako jeden z možných léků na nezaměstnanost. Před několika lety by to bylo nemyslitelné. Jak už jsem ale výše uvedla, nesmělo by to znamenat také zkrácení výdělku, aby nám skokově nevzrostla chudoba u pracujících občanů, která je už tak dost vysoká.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama