Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2015 21:50:00

Cena evropského občana

Cena evropského občana

Cena evropského občana je symbolické ocenění, které jednou za rok dává Evropský parlament až 50 občanům, skupinám, sdružením nebo organizacím.

Oceněno bývá velké odhodlání propagovat větší vzájemné porozumění a užší integraci mezi občany členských států nebo zprostředkovat přeshraniční či nadnárodní spolupráci v rámci Evropské unie nebo každodenní činnost, která je konkrétním projevem hodnot uvedených v Listině základních práv Evropské unie.

Každý rok má evropský poslanec šanci nominovat pouze jednoho kandidáta na tuto cenu. Ovšem vzhledem k tomu, že při výběru kandidátů bych měla zvažovat téma evropského roku (v současnosti máme Evropský rok pro rozvoj), byla moje volba o poznání jednodušší a rozhodla jsem se nominovat Marka Hrubce. PhDr. Marek Hrubec, PhD. je od roku 2014 prvním rektorem nově vzniklé East Africa Star University v konflikty sužované Burundi. Od té doby univerzita láká zejména mladé lidi z Burundi, Rwandy, Demokratické republiky Kongo, Ugandy a Tanzanie, tedy ze zemí nechvalně známých krvavými občanskými válkami a nestabilitou, které stály životy milionů lidí. Jakožto humanista si je pan Hrubec vědom významu rozvoje vzdělanosti na budoucí vývoj země a celého regionu, což demonstruje v následujícím citátu: „Naším cílem je vzdělat lidi tak, aby se orientovali v místních i globálních problémech. Tím by mohla vzniknout inteligence, která by přirozeně a odspoda mohla potenciální konflikty řešit, a tak přispět k odstranění desítky let trvajícího chaosu, který brzdí rozvoj ve východní Africe.“

Těžko si lze představit náročnější podmínky na vzdělávání budoucí africké inteligence než na severovýchodě Burundi nedaleko hranic Rwandy a Demokratické republiky Kongo. Svou činností přispívá doktor Hrubec k prohlubování znalostí o místních historických, společenských či ekonomických problémech a pomáhá tak jejich nápravě a propaguje demokratickou participaci ve věcech veřejných. Situace v Burundi se však přiostřuje. Vláda Burundi potlačuje svobodu slova, blíží se další volby a země se obává další občanské války. Považuji proto za důležité vyjádřit úctu a respekt k práci, kterou pan Hrubec v Burundi odvádí, a podpořit ho v těžké chvíli, kdy je ohrožen jak on, tak jeho žáci. Doufám, že stejně jako já ho podpoří i Národní porota a kancelář Ceny evropského občana složená ze současných i minulých členů předsednictva Evropského parlamentu. Je mojí nadějí, že se nebudou ohlížet na to, kdo pana Hrubce nominoval, ale objektivně zhodnotí výsledky jeho práce, která si dle mého soudu ocenění zaslouží. Jsem si jistá, že nejsem jediná a že se mnou souhlasí i mnoho lidí z České republiky, Burundi a přilehlého území i Evropané, kterým není lhostejný osud sužované Afriky a kteří vidí naději kontinentu v rozvoji vzdělanosti a mírové demokratické participaci.   

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama