Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2015 11:03:12

Vlčí tažení jako propagandistická epizoda

Vlčí tažení jako propagandistická epizoda

Přes naše území má projet další kontraverzní konvoj. Tentokrát to bude skupina ruských nacionálně zaměřených motorkářů, kteří se netají obdivem k Putinovi a kteří se účastní i bojů na východní Ukrajině.

Od konce příštího týdne se mohou stát občané řady zemí EU diváky další atrakce. Z Ruské federace by měla u příležitosti připomenutí konce války vstoupit do schengenského prostoru kolona mnoha set, možná tisíc ruských motorkářů. Mají táhnout přes polskou Vratislav, k nám do Brna, dál do Bratislavy a Vídně a nakonec přes Mnichov až do Berlína. Pokud dostanou víza a budou dodržovat dopravní předpisy, tak jejich průjezd těžko nějak omezovat. Přestože média a sociální sítě budou zdá se mít s touto epizodickou událostí opět žně.

Po našich silnicích každoročně projíždí na desítky různých motorkářských kolon. V tomto případě ale nejde o běžný výlet nějaké party milovníků silných motorek. Tento motorkářský klub „Night Wolves MC“ (česky „Noční vlci“) vznikl před třemi desítkami let a v posledních letech se stal doslova ikonou ruského státního nacionalismu. Ve svém manifestu se ruští vlci odvolávají na pravoslavné a slovanské kořeny a jejich akce souzní s ožívajícím imperiálním ruským myšlením.

S Nočními vlky se nechal fotografovat v motorkářském obleku i sám Vladimír Putin, jak jede na biku zn. Harley Davidson. V roce 2013 také ruský prezident udělil tomuto klubu ocenění „Za aktivní vlasteneckou práci při výchově mládeže“. Je to poněkud zvláštní forma propagandy, protože v subkultuře motorkářů se objevují i lidé se sklonem k násilným trestným činům (viz známí Hells Angels). Kam tedy směřuje „výchovné působení“ těchto ruských jezdců na amerických motorkách?
Samozřejmě že jako každý návštěvník fotbalového utkání není hned agresivní rowdie, tak ani každý majitel jednostopého vozidla nemusí být příslušník násilného gangu. Užít si „vítr ve vlasech“ je přitažlivé pro řadu motorkářů i u nás Pár jich také znám a jsou „v poho“. Tito motorkáři z Ruska jsou ale zřejmě víc. Jejich divoká propagační jízda Evropou po stopách historie je současně podporou určité politiky současného Ruska.

Noční vlci na svých motorkách se účastní např. maršů, které pořádají ruští nacionalisté v Den národní jednoty na připomínku porážky Poláků v roce 1612. Loni tito motorkáři organizovali svou jízdu z východní Ukrajiny na Krym. Chtěli tam v době připojení tohoto poloostrova pomáhat tzv. zeleným mužíčkům (neoznačeným příslušníkům ruských ozbrojených složek bez výložek). Někteří z nich zůstali v Luhansku a zapojili se do bojů po boku separatistů. Jak sami říkají „Kde jsou vlci, tam je i Rusko“. Jejich šéf Alex Zaldostanov měl krátce zakázán vstup do Finska a je i na americkém sankčním seznamu.

Je jasné, že jejich postoje budou opět emotivně rozdělovat. Jedni dělají z motorkářů provokatéry, bandity a potenciální kriminálníky, druzí jejich jízdu chápou jako ruskou odvetu za průjezd kolony amerických vojáků. To je důvod proč já osobně nepovažuji tuto jízdu za dobrý způsob jak vzdát společně hold obětem nejstrašnější války v dějinách. Současně ale nelze předem upírat někomu právo na názor, ani na to užít si svobodné jízdy na evropských silnicích (samozřejmě v rámci dopravních předpisů).

Snaha mobilizovat masy falešným patriotismem a ožívající agresivní rétorika mezi Východem a Západem je problém. Také těžko nevidět v globální politice USA tvrdé imperiální zájmy, stejně jako budí rozpaky sílící autoritářství v Rusku. Dělat ale předem z připravované akce pár motorkářů mediální casus belli je myslím dost neplodné.

Publikováno na www.denikreferendum.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama