ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2015 21:58:00

Problém válečných běženců se neřešil včas

Problém válečných běženců se neřešil včas

K obrácení pozornosti k humanitární krizi a k problému přílivu válečných uprchlíků vyzval Ivan Gabal.

V souvislosti s aktuálním děním ve světě a s konáním čtvrtečního mimořádného summitu EU upozornil na nutnost změny postoje české vlády v oblasti zahraniční politiky a změnu vnější politiky Evropské unie. Je nutné hledat řešení a aktivně jednat.

„Problém se zvyšujícím se počtem válečných běženců a omezenými prostředky na pomoc se nevynořil zčistajasna. Primární problém je ten, že se včas nejednalo a nereagovalo. Předchozí Evropská komise se omezila na formulaci stanovisek, ale nezesilovala politický tlak ani tlak na humanitární řešení. Podobně jako tehdejší ministr Karel Schwarzenberg. Ten zaujal pozici, která stála u zrodu problému; tedy nemíchejme se Syřanům do jejich věcí, nezasahujme,“ řekl Ivan Gabal.

Upozornil také na nedostatečnou kapacitu uprchlických táborů a nedostatek vody. „KDU-ČSL od loňského září upozorňovala na vládě, že situace se zhoršuje, chtěli jsme navýšení prostředků na humanitární pomoc ze 100 na 300 milionů korun, ale reakce na úrovni našich koaličních partnerů prostě nebyla odpovídající,“ dodal Gabal.

Současná situace je podle Gabala charakteristická komplexností, akutností a tím, že se do ní nezasahovalo, proto nyní neexistuje aktivní a jasně formulovaná politika. Nyní je nutné, aby Evropská komise začala jednat vahou svých veškerých prostředků a nástrojů, které má.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama