Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2015 19:35:18

Proč je dobré uklízet Česko?

Proč je dobré uklízet Česko?

Navazuje "Ukliďme Česko!" na akce bývalého režimu? Máme se jen spoléhat na technické služby? Nebo je tato akce prospěšná a má v dnešní moderní době svůj význam?

V Orlové organizuji akci "Ukliďme Česko!" již druhým rokem a proto jsem se rozhodl, podělit se o své zkušenosti a svůj osobní názor na význam této ekologické aktivity, která vychází z mezinárodně osvědčeného modelu 
"Let's Do It!" a kterou podporuje ve srovnání s minulým - prvním českým - ročníkem víc a víc dobrovolníků.

Organizace není jednoduchá a na úřadech komunikace vázne.

Nejobtížnější částí celé akce v prvním ročníku pro mne jako organizátora byla komunikace s úředníky. Potřeboval jsem najít stejnou řeč, abych nevypadal jako další ekologický aktivista, kterému se nelíbí, že soused neuklízí před vchodem. Když k tomu připojíme skutečnost, že vám úředník není povinen odpovědět na email, a že na oficiálně zaslanou žádost či podnět mají úřady až 30 dní, chce to opravdu hodně, ale hodně trpělivosti. 

Mým prvním esem v rukávu byl můj internetový portál, který jsem vytvořil v roce 2012 jako neoficiální a necenzurovaný zdroj informací pro občany města Orlová. Měl v té době již docela solidní avšak ne tak velkou návštěvnost jak bych si představoval. Každopádně jsem mohl oslovit přes 300 čtenářů a to jak prostřednictvím webu tak i facebooku.

Nevýhodou byl čas. Jelikož sem začal oslovovat občany - jak se říká, za pět minut dvanáct". Podařilo se mi ale získat kontakt na vedoucího odboru životního prostředí, pana Ing. Radislava Hájka, který na můj email reagoval docela rychle a navrhl mi osobní schůzku. Je to šikovný chlap a hned po naší osobní diskusi mne "táhl" za vedoucí odboru správy majetku, která má na starosti také odpadové hospodářství a veřejnou zeleň ve městě. Společně jsme vytipovali lokality a já si vyslechl co pro mne jako organizátora město může udělat a za jakých podmínek.

Město akci podpoří, kdy bude minimálně 20 dobrovolníků. Možná se to někomu zdá jako malé číslo, ale věřte mi, oslovit a "přesvědčit" 20 lidí je opravdu velký kus práce. Hned po schůzce jsme šli za vedoucí tiskového odboru města, abychom oslovili občany prostřednictvím místních Orlovských novin. 

Na oficiální termín se přihlásila nakonec necelá padesátka dobrovolníků. Termín se však musel přes dlouhodobě nepříznivé počasí odložit a tak nás ve finále bylo 31. Společnými silami jsme tak uklidili 5,12 tun odpadu a to byl pro mne motor, proč se připravovat na ročník druhý. Odbor životního prostředí byl s výsledkem minulého ročníku velmi spokojen a tak nebyl problém propagaci druhého ročníku rozšířit.

Letošní druhý ročník přišel podpořit i sám starosta Orlové s druhou místostarostkou a pozadu nezůstal ani její kolega z Rady města. 

Proč uklízet, když si na to platíme technické služby?

S takovými názory jsem se setkával a setkávám pořád. Lidé nevěřícně kroutí hlavou a hledají v akci Ukliďme Česko smysl i logiku. Pravda, na úklid nepořádku tady máme technické služby, ale položme si otázku. Je počet pracovníků technických služeb adekvátní k počtu nezodpovědných občanů, kteří si jen tak bezmyšlenkovitě odhodí pet lahev či papírek od tyčinky do lesa během procházky, protože to považují za zcela normální?

To, že pán v oranžové vestě uklízí na ulici s napichovátkem papírky a nedopalky od cigaret, sbírá plechovky od energeťáků či prázdné lahve od alkoholu, které se povalují po ulici od páteční párty v místním klubu napoví občanům jak se lépe chovat k okolí ve kterém žijeme? Řekne ta oranžová vesta kolemjdoucím, aby příště popošli těch pár metrů a odložili onu lahev do odpadkového koše? Já si myslím, že ne, spíš naopak, řekne tomu nezodpovědnému člověku, že tu flašku, kterou odhodil včera večer na zem tenhle pán uklidil, protože je za to placený. 

Nesouhlasím s tvrzením, že je akce Ukliďme Česko stejná jako bývaly kdysi "Akce Z", protože tady jde o aktivitu dobrovolnou. Akce Ukliďme Česko není jen o sbírání odpadků, je to také snaha o osvětu, snaha vznést lidem do podvědomí potřebu chránit životní prostředí ve kterém žijeme. A v poslední řadě má tato akce za cíl otevřít a rozvíjet diskusi týkající se problematiky černých skládek, se kterými má každé město i malá vesnice problémy.

Rovněž nesouhlasím, že na ten všechen nepořádek tady máme zaplacené technické služby. Ty tady máme  proto, aby odváželi kontejnery do kterých se ten odpad, který se povaluje po zemi a v přírodě sypat má. Jsou tady aby se starali o chodníky a cesty když napadne sníh a pokryje je led, starali se o veřejnou zeleň a čistotu města. 

V závěru bych rád připojil svou zkušenost s dobrovolníky, kteří se této akce společně se mnou účastní. Jsou zde lidé, kteří mi řeknou, že jsou rádi, když mohou pro své město udělat alespoň jednou za rok něco užitečného. Že to člověk nedělá pro chválu a uznání, ale pro sebe, pro své děti, které si pak mohou bezpečně hrát v lese, aniž bychom se my, rodičové museli strachovat, že se pořežou o sklo či plechovku pohozenou v lese. Že to děláme pro naše čtyřnohé mazlíčky, se kterými chodíme na procházku. Že si nikdy dřív, než to viděli na vlastní oči neuvědomili, jaký nepořádek v přírodě lidé po sobě zanechají.

Musíte to vidět, musíte si to vyzkoušet, osahat ... jedině tak přijdete na to, že tahle akce má skutečně smysl.

A v čem vidím problém?

Dnešní moderní doba je hodně líná, sedáváme u počítačů, koukáme na filmy, místo her s přáteli venku na čerstvém vzduchu si posíláme pozvánky na hry leda tak po Facebooku. Je spousta lidí, a hlavně mladých, kteří zapomínají na přírodu, kteří neznají její hodnotu pro náš život. A to je jedno velké mínus pro naši budoucnost.

Byl bych rád, kdyby si dobrovolníci mezi sebou říkal své zážitky a postřehy z akce Ukliďme Česko, aby šířili tuto myšlenku - alespoň z poloviny tak jak šíří pozvánky na hry přes sociální sítě a různé úsměvné obrázky. Byl bych moc rád, kdyby problematika černých skládek dostala opět do škol - nikoliv nějakou násilnou formou, zkrátka tak, abychom snížili mezi svými dětmi a dalšími generacemi počet takových lidí, kteří považují odhození papírku, pet lahve, plechovky či nedopalku od cigarety ať už na ulici nebo do přírody za normální věc.


DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 '
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama