ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2015 8:55:22

První splátka dotace na poskytování sociálních služeb v roce 2015 byla vyplacen

 První splátka dotace na poskytování sociálních služeb v roce 2015 byla vyplacen

Přechod financování sociálních služeb z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na kraje České republiky v rámci jejich samostatné působnosti byl zásadní změnou roku 2015.

Středočeský kraj převzal „štafetu“ a s ní veškerou agendu spojenou se zajištěním dotací na poskytování sociálních služeb v roce 2015, což s sebou přineslo vysokou administrativní i personální zátěž již v roce 2014.

„Této výzvy jsme se zhostili se ctí – jako jeden z prvních krajů jsme zhodnotili žádosti, rozdělili přidělené dotační prostředky a zároveň již i vyplatili první splátku dotace všem poskytovatelům ve Středočeském kraji. Dosud bylo podepsáno 271 smluv pro zajištění 653 sociálních služeb a vyplaceno 480 567 180 korun, což je první část splátky ve výši 60 %. Celkově Středočeský kraj požadoval na zajištění sociálních služeb v roce 2015 cca 1,2 miliardy korun, ale obdržel ze strany MPSV pouze 828 494 000 korun. Administrativně zvládnout proces vyhotovení smluv, jejich podepsání a samotné vyplacení dotace bylo náročné, ale vypořádali jsme se s tím velmi dobře,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

„Oceňuji, že jsme vše zvládli a chtěla bych poděkovat všem pracovníkům, kteří se podíleli na tomto nesnadném úkolu. Zároveň děkuji všem poskytovatelům sociálních služeb, jejichž spolupráce byla rovněž pro hladký proces nezbytná“, dodala radní pro oblast sociálních věcí Emílie Třísková (ČSSD).

Včasnou výplatou finančních prostředků se Středočeskému kraji podařilo přispět k zajištění 653 sociálních služeb napříč celým Středočeským krajem a tím se postarat o potřebné.

Jak dále uvedla radní pro oblast sociálních věcí Emílie Třísková je snahou Středočeského kraje získat v letošním roce ještě další finanční prostředky ze strany MPSV na zajištění sociálních služeb. „Obdržená částka pro letošní rok je bohužel nižší než byla částka rozdělovaná MPSV ČR v roce předchozím“. O navýšení finančních prostředků ze státního rozpočtu na zajištění sociálních služeb v letošním roce jednala i Asociace krajů s tím, že Středočeský kraj na pokrytí rozdílu mezi letošním a loňským rokem potřebuje cca ještě min. 60 milionů korun, a to bez započítání navýšení mezd pracovníkům, které činí dalších zhruba 70-80 milionů korun. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama