MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2015 9:37:06

Potřebujeme v našem kraji hospic?

Potřebujeme v našem kraji hospic?

Kraj Vysočina je jedním z posledních krajů, ve kterém není dosud provozován „kamenný“ hospic.

Ano, hospicová péče v našem kraji existuje – jako terénní službu ji provozuje několik subjektů a je třeba říci, že tyto služby jsou velkou pomocí rodinám, které pečují o své blízké trpící nevyléčitelnou chorobou. Ano, existuje zde také oddělení paliativní péče v jihlavské nemocnici, což by mohlo vyvolat dojem, že již není o čem hovořit. Opravdu? 

Čím více se dívám na zkušenosti z jiných krajů i na systém hospicové péče v zahraničí, tím více nabývám přesvědčení, že našemu kraji hospic schází. Hospicová péče má svá nepopiratelná specifika, která – aniž bych chtěl jakkoliv ubírat na významu terénním službám nebo činnosti oddělení paliativní péče – nelze pouze těmito službami komplexně zajistit. Zeptáme-li se pacientů, trpících nevyléčitelnou nemocí, zda chtějí poslední týdny svého života strávit v nemocnici, pak v naprosté většině případů uslyšíte rezolutní NE. A stejně tak je třeba vnímat i názor některých těžce nemocných, že si netroufají vzhledem k vážnému stavu zůstat ve svém domově, protože se cítí být na obtíž svým blízkým a přitom bytostně odmítají nechat se hospitalizovat v nemocnici. 

A tak jsem přesvědčen, že přichází doba, kdy bychom měli velmi zodpovědně posoudit,zda už nenastal čas podniknout kroky k vybudování a provozu „kamenného“ provozu v našem kraji a tím zkompletovat stávající a jistě potřebné služby péče o umírající pacienty.

Vít Kaňkovský
poslanec a krajský zastupitel

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama