Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2015 21:38:00

Zveřejňovat smlouvy je možné i bez platného zákona. Chce to jen chtít

Zveřejňovat smlouvy je možné i bez platného zákona. Chce to jen chtít

Zástupci samospráv za ANO - Chceme otevřenější radnice

Zveřejňování smluv, přístup opozice do radničních periodik nebo nízká úroveň kontroly hospodaření měst a obcí. Nejen tato témata rezonovala při pátečním setkání zástupců místních samospráv Olomouckého kraje s náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu Janou Vildumetzovou. Radní a zastupitelé za hnutí ANO si vyměňovali zkušenosti po půl roce svého fungování na radnicích.

Mimo náměstkyně Vildumetzové se setkání zúčastnil náměstek ministra dopravy Milan Feranec či poslanec a místopředseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Ladislav Oklešťek. „Setkání krajských politiků hnutí ANO je z části reakcí na výzvu Andreje Babiše, kterou adresoval našim lidem na radnicích,“ vysvětluje náměstek a oblastí předseda hnutí Feranec důvod, proč se politici v Olomouci sešli.

Není třeba čekat na registr smluv

Předseda hnutí Andrej Babiš rozeslal 9. dubna všem představitelům radnic za hnutí ANO dopis, ve kterém je vyzval, aby nečekali na přijetí zákona o registru smluv.

„Přijetí zákona o registru smluv, který by státu stanovil povinnost smlouvy zveřejňovat, se neustále zdržuje. To je pro nás nepřijatelné. Jak jsem na ministerstvu financí ukázal, zveřejňovat smlouvy je možné i bez platného zákona. Chce to jen chtít,“ uvádí Babiš ve svém dopise. Zároveň žádá, aby představitelé místních samospráv bez zbytečného odkladu začali zveřejňovat jak nově uzavírané smlouvy, tak smlouvy platné a účinné od doby jejich nástupu. „I touto cestou tak občanům dokážeme, že nic neskrýváme, že hledáme hospodárná řešení a že se snažíme zamezit plýtvání veřejnými prostředky,“ uzavírá Babiš.

To, že lze být vůči veřejnosti otevřený již nyní, ilustroval náměstek Feranec na příkladu ministerstva dopravy. Na jeho stránkách nechal zveřejnit přehledný seznam všech uzavřených smluv a objednávek, a to zpětně od roku 2010.

„Pracujeme na zveřejnění všech smluv, ale při počtu několika tisíc dokumentů to nebude hned. Narážíme i na problém anonymizace osobních údajů. Při revizi jsme objevili smlouvy, jejichž obsah nás mírně řečeno překvapuje,“ popsal své zkušenosti Petr Měřínský, náměstek primátora města Přerova, kde bývalé vedení radnice čelí obžalobě v kauze korupce a zmanipulovaných veřejných zakázek. Přerovští navíc připravují rozklikávací rozpočet nebo transparentní účty města a příspěvkových organizací. Situaci jim však komplikuje megalomanská smlouva s dodavatelskou firmou, která je v hledáčku protikorupční policie. Na nevýhodné smlouvy po svém nástupu narazili zástupci ANO i na dalších radnicích například v Olomouci, Šumperku nebo Hranicích. Například v Zábřehu i přes požadavky opozičních zastupitelů ANO radnice smlouvy nebo kompletní dokumentaci k veřejným zakázkám zveřejňovat odmítá.

Jak uvedla náměstkyně Vildumetzová, zákon o centrálním registru smluv je sice ve druhém čtení, ale prosazení bude ještě složité. „Návrh zákona o Registru smluv byl skupinou zákonodárců včetně předsedy Babiše předložen již koncem roku 2013. Téměř rok a půl tak byl projednáván ve Výborech,“ popsala nelehkou situaci ve sněmovně a upřesnila některé parametry zákona. „Chceme, aby se smlouvy zveřejňovaly pouze na jednom místě. Centrální registr tak nahradí stávající povinnosti zveřejňovat smlouvy podle zákona o veřejných zakázkách, zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, zákona o kolektivním vyjednávání a dalších,“ uvedla náměstkyně.

Zveřejňovat se mají smlouvy nad 50 tisíc korun, bez zveřejnění v registru nebudou platné. Vildumetzová doplnila, že v případě zveřejňování všech smluv bez limitu ministerstvo vnitra jejich počet odhaduje až na půl milionu měsíčně, což by si dle závěrů koaliční rady vyžádalo nepřiměřené náklady a vysokou administrativní zátěž na straně povinných subjektů. Vysoké také mají být sankce za porušení zákona. Ministr Babiš prosazuje úpravu, která by řešila i „živé“ smlouvy uzavřené v minulosti. Věří, že hrozba pokuty za nezveřejnění staré smlouvy, ze které často plynou pro veřejný rozpočet nevýhodné podmínky, přinutí vedení ministerstev a samosprávy tyto smlouvy vypovědět. 

„Obce podle typu budou mít čas jeden až dva roky od nabytí účinnosti zákona uvést zveřejňování smluv do praxe bez hrozby sankcí. Zejména ty nejmenší tak budou mít dostatečný prostor se s novou povinností seznámit a naučit se ji“, uzavřela téma náměstkyně Vildumetzová.

Městské firmy: černé díry rozpočtů měst

Zástupci hnutí ANO hovořili na jednání také o převádění majetku na městské firmy, o hospodaření mimo pravidla pro veřejné rozpočty, předražených a zbytečných nákupech nebo absenci řádné kontroly ze strany vlastníka.

Konkrétně v Olomouckém kraji je katastrofální situace například ve fungování městské společnosti Ekoltes v Hranicích, na kterou ANO dlouhodobě poukazovalo a které nakonec vedlo až k rozpadu koalice. Revize hospodaření podle vyjádření hranického radního Jiřího Kudláčka přinese městu úspory v řádech milionů korun ročně.

Nezájem radních o hospodaření městských firem a jejich nízké podnikatelské povědomí popisoval na základě vlastních zkušeností z Olomouce náměstek Feranec.

„Navrhl jsem finančnímu výboru zastupitelstva projednat účetní závěrky městských firem. Akorát jsem u nich vyvolal paniku,“ uvedl s tím, že ho zarazil názor koalice, podle kterého firmy vlastněné městem nejsou majetkem, který by měli zastupitelé kontrolovat.

Náměstkyně Vildumetzová doplnila, že podle stanoviska ministerstva vnitra mají zastupitelé nárok na zpřístupnění všech informací o hospodaření městských společností.

Radniční periodika: prostor i pro opozici

Posledním tématem, ke kterému zazněla diskuse, byl formát, obsah a přístup opozice do radničních periodik. Podle názoru náměstkyně Vildumetzové, která má jako bývalá starostka a krajská radní s tímto tématem bohaté zkušenosti, jsou radniční periodika jakýmsi indikátorem míry demokracie a politické kultury v obci.

Nabídla součinnost ministerstva vnitra tam, kde je prostor pro názor opozice odmítán.

Poslanec Ladislav Oklešťek na druhou stranu apeloval na zástupce ANO ve vedení radnic, aby sami neomezovali demokratickou diskusi a byli v otevřenosti opozici příkladem pro ostatní. Předseda místní organizace a olomoucký zastupitel Miroslav Žbánek na příkladu olomoucké radnice demonstroval celou škálu problémů s radničním periodikem.

Při ověřování smluvního vztahu zastupitelé například narazili na to, že příjem z inzerce v řádu stovek tisíc korun měsíčně putuje bez smluvního oprávnění místo městu do kapsy soukromé firmy, veřejná zakázka byla v rozporu se zákonem skartována, a nelze tak zpětně ověřit její správnost. „Jen díky tomu, že máme na radnici nejsilnější zastoupení, i když jsme v opozici, se daří získat prostor k vyjadřování názorů a kritice vedení města, jaký v historii Olomouce neexistoval,“ doplnil Žbánek.

Olomoucké setkání zastupitelů za hnutí ANO, které nastolilo řadu problémů a témat, není v žádném případě poslední. Hnutí získalo v Olomouckém kraji křesla 88 zastupitelů z toho 9 starostů a místostarostů  a 20 radních.

„Tímto setkáním jsme položili základ platformy spolupráce zástupců hnutí ANO na úrovni samosprávy,“ konstatoval na závěr jednání předseda krajské organizace ANO v Olomouckém kraji Milan Feranec. „Jak je vidět i z posledního tématu, které jsme zde probírali, nezájem lidí o veřejný život není tak špatný, jak napovídá například volební účast. Zpřístupněme tedy občanům informace o tom, co děláme na radnicích, ať už v jejich vedení či v opozici. Poslouchejme jejich názory a oni nám sami zajistí nejdůslednější, efektivní a taky nejlevnější kontrolu. Dejme zkrátka lidem prostor, aby se na rozhodování radnic mohli více podílet,“ uzavřel setkání šéf oblastní organizace ANO.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama