ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2015 12:43:04

Kraj zakládá Středočeské inovační centrum

Kraj zakládá Středočeské inovační centrum

Středočeští zastupitelé na zasedání dne 27. dubna 2015 dali za kraj zelenou založení Středočeského inovačního centra (SIC).

„Založení centra znamená další stupeň propojení spolupráce Středočeského kraje s výzkumnými organizacemi a jejich aktivitami na území kraje. Podpoříme tak výzkum, vývoj a inovace v regionu. Provoz centra včetně nákladů na připravované inovační projekty bude platit dominantně kraj, na rok 2015 to bude částka 13 milionů korun. Část aktivit by pak mohl hradit Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Inovační centrum společně zakládá kraj, Fyzikální ústav AV ČR, Astronomický ústav AV ČR a Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický. Rada kraje v únoru 2015 odsouhlasila financování založení SIC z rozpočtu kraje a také jeho umístění do moderních kancelářských prostor Pivovarského domu v obci Dolní Břežany. Po schválení založení SIC Středočeským krajem budou následně schvalovat založení centra také partnerské výzkumné organizace.

„Při plánování založení SIC jsme se inspirovali podobnými projekty v Brně, Zlíně a v regionech EU. Centrum bude přispívat k podpoře a rozvoji inovačních podnikatelských, nepodnikatelských, vědecko-výzkumných a regionálně rozvojových aktivit za účelem zvýšení konkurenceschopnosti Středočeského kraje. Aktivity SIC povedou také ke zvýšení úrovně vzdělávání v regionu,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD).

Pracovníci SIC budou připravovat a realizovat projekty týkající se podpory a rozvoje inovačních aktivit na území Středočeského kraje. Na těchto projektech budou spolupracovat s partnery z ČR i zahraničí.  Úkolem bude i dále prohlubovat spolupráci mezi inovačními subjekty (firmami, školami, výzkumnými organizacemi) působícími na území Středočeského kraje a také Hlavního města Prahy. Budou poskytovat poradenskou činnost pro veřejné i soukromé subjekty v oblastech inovačního podnikání, transferu technologií, podpory tvorby podnikatelských finančních a marketingových plánů. Rovněž budou mít na starosti dotační poradenství v oblasti výzkumu, vývoje, inovací či téma vzdělávání žáků, studentů a pracovníků veřejné a podnikatelské sféry v oblastech souvisejících s podporou. Výsledky výzkumu, vývoje a inovací budou díky SIC využity například v průmyslové praxi.

SIC by se mělo v příštích letech zařadit mezi špičková evropská inovační centra s odpovídajícím odborným zázemím. Jedním z dalších cílů v tomto roce bude úzká spolupráce také s pražským ČVUT a Univerzitou Karlovou, které významně participují na velkých realizovaných výzkumných projektech v kraji a úzce spolupracují se středočeskými průmyslovými podniky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama