ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2015 14:54:19

Radní Dvořák: Řídit město jako firmu?

Radní Dvořák: Řídit město jako firmu?

Nová koalice řídí naše město pár měsíců. Jedna z prvních věcí, která konkrétně mne čekala, byla práce na rozpočtu pro rok 2015.

Stačil jsem navštívit pár škol a školek, nakouknul jsem do budov, které provozujeme jako domy s pečovatelskou službou (a kde je strach vejít do výtahu). I moje firma sídlí v jedné z budov města, znám budovu bývalého ředitelství Rudných dolů, znám alespoň povrchně stav jiných městských nemovitostí a tudíž vím, jak intenzivně tyto domy volají po nutných opravách.

Místo řešení těchto palčivých problémů se zastupitelstvo při schvalování rozpočtu v první řadě dohadovalo o tom, kolik peněz se pustí do sportu. Já neříkám, že podpořit sport je špatně. Děsí mne ale, jak řada zastupitelů (bývalé koalice) vnímá co je více a co méně důležité. Možná ale, že i pro ně bylo překvapením, když jsem je na jednání zastupitelstva seznamoval s vymetenou městskou pokladnou, ve které jsou v součtu jenom dluhy. Dluhy, které ani nezvládneme řádně splatit – prostě na to nemáme. Je však s podivem, že je to nezajímalo dříve a je ještě divnější, že i přes toto seznání pro ně byl prioritní sport a ne tristní stav pokladny a majetku města.

Využil jsem možnosti a zajel si na jakousi výměnu zkušeností do Písku, což je město velké jako Příbram. Na radnici byli vstřícní a dozvěděl jsem se spoustu věcí. Největší šok je stav peněz města Písku: zatímco my máme záporný stav pokladny, oni mají na účtech přes 400 milionů Kč! Pro Příbramáka něco neuvěřitelného. Ptal jsem se, kde k těm penězům přišli. Dozvěděl jsem se, že hlavně z prodeje městských bytů, přičemž výtěžek z prodeje ušetřili, nikde se jim záhadně neztratil. A pikantní je, že i za této situace vlastní město Písek v současné době více jak dvakrát tolik bytů, než Příbram. My nemáme ani byty, ani peníze. I Písek přišel kdysi k městské teplárně. Na rozdíl od zkrachovalé příbramské ta jejich funguje a přináší do městské pokladny dividendy. A pokud by chtěl někdo namítat, že Příbram ty již neexistující peníze dala do opravy svých ulic, tak vězte, že Písek nemá horší ulice, sídliště a silnice než má Příbram, spíše naopak.

Jak jde čas, tak stále více vidím tu materiální a mravní bídu, kterou nám tady zanechalo bývalé vedení, jehož nehynoucím symbolem je Josef Řihák. Tento exhejtman, exsenátor a exstarosta se posmíval kandidátům ANO, když říkali, že chtějí řídit město trochu jako firmu. Vynechme to, že řada našich kandidátů opravdu dokázala – na rozdíl od pana Řiháka – firmy vybudovat, a nemusí být nutně přisáti ke státnímu prsu jako on. Ono je totiž nutné to naše vyjádření pochopit ve správném smyslu. Znamenalo, že chceme řídit město tak zodpovědně, jako řídíme svoje firmy, u kterých nám není jedno, zda prosperují nebo ne. Když řídím svoji firmu, tak si neříkám: za 4 roky možná půjdu od válu, tak si musím nahrabat, co stihnu. Ve své firmě pracuji s vizí i na 10 let dopředu. A pokud po dalších volbách přijde do vedení města někdo jiný, tak mu zodpovědně předám rozdělané dílo, za které se nebudu muset stydět. Ve své firmě poctivě přemýšlím o tom, za co vydám peníze a co budu dělat, aby to firmě přineslo prospěch. V Příbrami se prováděly zejména silniční investice stylem k zaplakání a trpké ovoce toho nyní nesou obyvatelé některých ulic. Jedná se o akce rozjeté ještě starým vedením a na poslední chvíli se zjistilo, že úroveň přípravy byla hodná Kocourkova, a práce se zde musely zastavit. Toto zodpovědný firemní manažer nedopustí. V Příbrami asi platilo: teče z cizího, nebolí to.

Mohl bych v tom smutném výčtu pokračovat, ale nechci podporovat blbou náladu. Nová radnice udělá vše pro to, aby se staré pořádky napravily, byť to bude trochu bolet a trvat. Ale máme vizi, vidíme návrat k prosperitě, odklon od vylidňujícího se města bez pracovních příležitostí. Já věřím, že občané poznají rozdíl a panu Řihákovi přibude další titul: exzastupitel. Ale děsí mne ještě jedna věc: že tento kozel, co si dlouho hrál na zahradníka, se nyní „stará“ o majetek kraje (za 70 tisíc měsíčně).

Ing. Václav Dvořák – zastupitel za ANO
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama