Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2015 16:10:00

Zákon o důstojném bydlení zatíží obce a města

Zákon o důstojném bydlení zatíží obce a města

Nový nápad ministryně práce a sociálních věcí může podle poslance Václava Horáčka (TOP 09) zkomplikovat situaci obcím v celé zemi.

Michaela Marksová (ČSSD) chce totiž navrhnout nový „zákon o důstojném bydlení“. Podle něj by obce měly získat evropské dotace a stavět nové nájemní domy pro ty, kteří potřebují bydlet.

„Mnoho obcí a měst již dávno prodalo svůj bytový fond a představa, že nyní budou ve velkém čerpat evropské či jiné dotace, obzvláště v době, kdy každá dotace představuje riziko v důsledku nesystémového a nejednotného kontrolního mechanismu, je utopistická,“ říká poslanec Václav Horáček (TOP 09) a dodává: „Stejně jako představa, že obce budou do svých nájemních bytů ubytovávat ty, kdo jim již dnes dluží za nájemné či služby,“

Podle něj plánovaný zákon spíš vyrobí mnoho nových neplatičů, s nimiž se budou v konečném důsledku potýkat obce.

„Doposud ministryně zcela nevyřešila velký problém ubytoven pro sociálně slabé. Teď to ale vypadá, že skupina lidí, která dosud vydělávala na nich, najde nový způsob, jak si vydělat. Každá obec má své problémové obyvatele. Někteří ale neplatí proto, že by se jim nedostávalo peněz ale prostě proto, že své peníze utratí jinde. A jsou přitom přesvědčeni, že se o ně stát nakonec musí postarat,“ míní poslanec Václav Horáček (TOP 09).

Pokud ministryně návrh opravdu předloží sněmovně, je poslanec Horáček připraven navrhnout, aby stát kompenzoval obcím náklady. Novinkou totiž stát přenese na obce další povinnost. A to v čase, kdy dochází k zásadnímu propadu příjmů obcí a měst ze státního rozpočtu. „Uvědomuji si, že v České republice skutečně existuje skupina obyvatel, která nikoli vlastní vinou nedosáhne na důstojné bydlení. Právě o ně by se ale měl stát, a tedy ministryně práce a sociálních věcí, postarat. Nejlépe však formou přímých a navíc cílených a přísně kontrolovaných dotací,“ dodal poslanec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama