MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2015 19:31:00

Stát musí vědět, v jakém stavu jsou české děti v Norsku

Stát musí vědět, v jakém stavu jsou české děti v Norsku

Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku, aby osobně inicioval krok k ověření stavu českých dětí v pěstounských rodinách v Norsku. Případ dětí Michalákových projednávala ve středu mimořádně Poslanecká sněmovna.

„Žádám premiéra Sobotku, aby osobně inicioval ověření, zda se dětem v pěstounských rodinách dostává potřebné péče. Takový krok lze podniknout prostřednictvím českého konzulátu v Oslu s odvoláním na čl. 36 Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích,“  říká poslankyně Jitka Chalánková.

Poslankyně potvrdila, že úředníci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí mají přístup do celého spisu vedeného na místním úřadu Barnevernu v Nedre Eiker. Plnou moc matka dětí úřadu udělila 14. března 2015. Úředníci dostali svolení matky téměř ve stejný okamžik, kdy do něj mohli poprvé nahlédnout i norští právníci.

Poslanecká sněmovna jako suverénní orgán podle poslankyně měla možnost projevit svou vůli a vytvořit zázemí pro další kroky vlády a diplomacie. Včerejším rozhodnutím se tak nestalo. „Považuji to za neuvěřitelné. Informace o připravované adopci mladšího chlapce Davida potvrdily nejhorší obavy a jsou v přímém rozporu s tím, o čem nás ještě nedávno Norsko ujišťovalo. Český stát musí bránit zájmy a práva vlastních občanů bez ohledu na to, v jaké zemi se jim bezpráví děje,“ míní Chalánková.

„Nerozumím tomu, proč někteří kolegové nepodpořili ani návrh, aby česká strana zjistila aktuální stav dětí Michalákových v norských pěstounských rodinách. Takový požadavek považuji za naprosto samozřejmý.  Přímý kontakt zástupce českého státu s dětmi je důležitý zejména s ohledem na staršího z chlapců Denise, protože byl naposledy viděn před více než rokem a rodina má odůvodněné obavy o jeho zdraví,“ uvedla poslankyně Chalánková.

Protesty proti postupům norské sociální služby sílí podle poslankyně i v jiných státech než v Česku. Poslanci včera současně odmítli přispět k mezinárodnímu tlaku na Norsko. Na konci května mají proběhnout proti praktikám norské sociální služby protesty v některých evropských metropolích. Norsko také kritizovali členové Rady Evropy. „Chci vyjádřit hluboké politování nad tím, že o připravované adopci se rodina dozvěděla až ze včerejších médií. Informace neměli ani právní zástupci rodiny,“ dodala poslankyně Chalánková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama