Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2015 22:14:00

Dítě má mít nárok na povinné zastoupení advokátem

Dítě má mít nárok na povinné zastoupení advokátem

Rada vlády pro lidská práva se na svém zasedání 4. května věnovala ochraně práv dětí mladších 15 let, které poruší zákon a spáchají čin, který jinak právo kvalifikuje jako trestný čin.

Tyto děti podle českého i mezinárodního práva nejsou trestně zodpovědné za své činy. Je však proti nim vedeno řízení podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Toto řízení sice vedou civilní soudy, avšak projednává se v něm čin dítěte, který je obecně klasifikován jako protiprávní a za nějž je mu ukládána určitá sankce.

Tato opatření jsou sice mírnější než sankce podle trestního práva a jejich hlavním cílem je přispět k nápravě dítěte a k jeho zdárné výchově a integraci do společnosti. Nicméně jde o soudní řízení, kde se rozhoduje o právech a povinnostech dítěte a proto musí být práva dítěte v tomto řízení maximálně chráněna spolu s jeho nejlepším zájmem. Výbor pro práva dítěte odhalil v ochraně procesních práv těchto dětí mnohé problémy jako nedostatečné právní zastoupení v řízení, komunikace s rodiči či jinými osobami požívajícími důvěru dítěte, informování dítěte i rodičů o postupech v řízení.

Jakkoliv má řízení plnit nejen sankční, ale i výchovnou funkci, neměly by být základní procesní standardy ignorovány. Rada proto řešila návrhy změn, které směřují k posílení práv dětí v řízení, a doporučila je vládě k realizaci.

„Šlo například o to, aby dítě například mělo od začátku nárok na povinné zastoupení advokátem, aby mu byla poskytnuta právní pomoc, prostě aby dítě nebylo v horším postavení než dospělí nebo mladiství, kteří už jsou trestně odpovědní“, uvedl k tomu ministr Dienstbier.

Rada vlády pro lidská práva se věnovala ochraně práv dětí, které poruší zákon a spáchají trestný čin

Dále Rada dnes se zabývala možností postihu stereotypních vyjádření v médiích, neboť současný zákon o rozhlasovém a televizním vysílání sice zakazuje utvrzovat stereotypní předsudky týkající se etnických, náboženských nebo rasových menšin, ale nemá mechanismy, jak tyto kroky stíhat. Ministerstvo kultury v tomto směru připravuje novelu a Rada by jej v tom mohla podpořit.

Na programu Rady bylo i schválení interních dokumentů  nových výborů Rady a také informace o jejich činnosti. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama