Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2015 11:18:18

Po celé Evropě se bude demonstrovat proti praktikám norské sociálky

Po celé Evropě se bude demonstrovat proti praktikám norské sociálky

Brusel/Praha – Na sobotu 30. května zažije řada evropských metropolí demonstrace proti praktikám norské sociálky a úřadů. Na velkou demonstraci se chystají organizátoři i v Praze na Loretánském náměstí před ministerstvem zahraničí.

Odtud se průvod vydá před norskou ambasádu demonstrovat proti tamním praktikám. Vlnu největšího odporu zvedla možná adopce dětí Michalákových.

"Demonstrovat se bude nejen v Praze, Londýně, Oslu, Moskvě, Vilniusu, Varšavě, Dublinu, Bratislavě nebo třeba v Edinburgu,“ prozradil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)s tím, že v červnu se uskuteční veřejné slyšení také v Evropském parlamentu.

„To, co se stalo Evě Michalákové se může stát komukoliv z nás. A přestože nám Norové opakovaně tvrdili, že je adopce českých dětí vyloučena a zlepší komunikaci, nyní jsme se dozvěděli, že ji připravují,“ vysvětluje důvody svého zapojení do demonstrace europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který od loňského roku aktivně řeší několik odebrání a únosů dětí po celé Evropě.

Plánovaná demonstrace není v České republice poprvé. Vloni 18. listopadu se demonstrující sešli v Praze před norskou ambasádou a zároveň podepsali petici za navrácení dětí Evě Michalákové, která o své syny bojuje s norskými úřady už čtyři roky.

Europoslanec Zdechovský se zúčastní demonstrace přímo v Norsku

Nelibost vůči norskému sociálnímu systému projevují také samotní Norové. Europoslanec Zdechovský se demonstrace zúčastní 30. května přímo v Norsku. „Přímo v ohnisku dění chci dát najevo svoji jednoznačnou podporu Evě Michalákové a všem dalším lidem, kterým norská sociálka neoprávněně odebrala děti. Je to boj nejen o její děti, ale o stovky dalších. V demokratické Evropě nebudeme tolerovat krádeže dětí. Místo toho, aby se Norsko omluvilo, chce dát děti Evy Michalákové k adopci. To je nehoráznost, která nemá obdoby,“ pronesl Zdechovský s tím, že proti Norsku bude postupovat tvrdě.

Nezávislost norských úřadů je značně pochybná

Důkazy ukazují, že v Norsku dochází k systémové chybě. Děti jsou často odebírány na základě neúplných podkladů, popřípadě nedůvěryhodných výpovědí svědků. V případu Evy Michalákové je Zdechovský a jeho kolegové přesvědčen, že sociální služba Barnevernet hrubě pochybila a na místo pracování s rodinou došlo k ukvapenému odebrání dětí a snaze dát za každou cenu děti k adopci.

„Psychologové, kteří vystavovali údajně nezávislé posudky, jsou partneři či milenci, kteří spolu žijí. Tudíž nemůže jít o nezávislé posudky,“ zdůrazňuje Zdechovský, který osobně navštívil norský parlament, jednal s Barnevernetem, inicioval otevřený dopis europoslanců Norsku a také se pravidelně setkává s rodinou Michalákových.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama