Ing. Jindřich Vařeka

  • BPP
  • Příbram
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2015 18:25:00

Hrdinové mlčí...

Hrdinové mlčí...

Poslední dobou si kladu otázku, co je a co není mým úkolem. Zpočátku jsem se domníval, že čistě manažerský přístup k řízení radnice bude postačující víc než dost.

 Již po krátké době jsem pochopil, že jedna věc je posunovat věci kupředu, a druhá věc je vysvětlovat veřejnosti, proč se tak děje. Začínám nabývat přesvědčení, že je to téměř stejně důležité, jako řádně pracovat.

Názor občana na politiku je z podstaty věci vždy subjektivní a je tvořen výhradně informacemi, které se k němu dostanou. Realita, o které se nikdo nedozví, přestává být realitou a naopak události, ke kterým nikdy nedošlo, se mohou stát skutečností, pokud je o jejich existenci každý přesvědčen. Minulost je reálná jen svými důsledky, a pouze tak lze prokázat její existenci. (Kvantová fyzika pana Bohra a jeho následovníků jde dokonce tak daleko, že tvrdí, že existence minulosti i přítomnosti všeho dění ve vesmíru je podmíněna existencí pozorovatele).

A proč o tom píši? Protože z titulu své funkce cítím jistou zodpovědnost za blbou nebo dobrou náladu "občanstva". Ta totiž bohužel není ani tak závislá na hmotných statcích a výdobytcích společnosti, jako spíše na pocitu, že se mi neděje příkoří, a že ti, co drží v rukou moc, ji nezneužívají, a že se alespoň snaží konat dobře. Všeobecná nálada je závislá na tom, jaké informace převládají. Zda pozitivní nebo negativní.

Mám spousty výhrad k systému, který jsme po dosavadních vládách v Příbrami převzali. Mám však právo zamořovat příbramské klima negativními zprávami, co všechno bylo špatně a jaká se kde děla lumpárna?

Lze se však negativním zprávám vyhnout? Vždyť pokud něco měním, měl bych být schopen obhájit důvod takové změny. Jinými slovy, musím sdělit co je špatně, proč je to špatně, zda někdo konal špatně úmyslně, anebo jen z nekompetentnosti, a jak to udělat, aby to bylo lepší. Z logiky věci není možné vyhnout se kritice předchozího stavu, chci-li informovat o změnách k lepšímu v budoucnosti.

Druhým důvodem negativních zpráv je pud sebezáchovy. Jsem-li napaden, bráním se a vysílám do světa negativní zprávy. V politice evidentně neplatí, že "hrdinové mlčí". Tím se totiž dostáváme k tezím z počátku tohoto článku. Propagovaná a opakovaná lež bude bobtnat a zažírat se pod kůži všem tak dlouho, až se stane pravdou. Bobtnat a kynout bude nejen lež, ale i její autor. Ten bude také stále větší a ještě tlustší a ještě drzejší.

"Království lži není tam, kde se lže, ale je tam, kde je lež tolerována," napsal pan Karel Čapek. Z těchto důvodů se přikláním k názoru, že je lži je třeba potírat, pomluvy vyvracet, jakkoli je to pracné a demotivující. Neochotně se podvoluji tomu, že zřejmě i tato činnost patří ke každodenní práci starosty a vůbec celého vedení města. On totiž rozdíl mezi kočkou a lží je ten, že kočka má jen devět životů.

Jindřich Vařeka, starosta města Příbrami

Článek vyšel v květnovém vydání měsíčníku města Příbrami Kahan

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama