Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2015 13:05:00

Opravdu se máme čím dál tím lépe? ČNB znehodnotila vklady na stáří

Opravdu se máme čím dál tím lépe? ČNB znehodnotila vklady na stáří

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku značně zrychlila svůj růst, a to na 3,9 procenta HDP. Ve srovnání s koncem roku je akcelerace růstu našeho hospodářství bezmála trojnásobná.

Takže suma sumárum: ekonomika nám roste, firmy prosperují a lidé vydělávají mnohem více. Tedy úplný ráj na zemi. Ovšem, až na platy, které jsou ve srovnání se zeměmi směrem na západ od nás stále ještě mnohonásobně nižší.

Naše země je zemí exportní a velmi tedy záleží na kurzu koruny k zahraničním měnám. A tak je ČNB reguluje. Její poslední zásahy však způsobily znehodnocení vkladů občanů, kteří si šetřili na stáří. Hodnota jejich uspořených peněz klesla, ale zboží se zdražilo. To nutí stále více lidí kupovat nekvalitní potraviny, navzdory riziku, že si způsobí zdravotní problémy.

Ani několik dekád od přechodu k oslavovanému tržnímu hospodářství se naše mzdy zdaleka nepřiblížily platům, za něž lidé za západ od naší hranice pracují ve stejných oborech a profesích. Podle aktuálních údajů Eurostatu tak čeští pracovníci v průmyslu a ve službách minulý rok vydělali průměrně asi 190 korun na hodinu, což netvoří ani třicet procent úrovně v Německu. Jedná se v podstatě jen o statistiku, ale obrázek o rozdílu si můžeme snadno udělat. 

Pokud jde o zázračný růst našeho blahobytu, tak se držme životní zkušenosti Winstona Churchilla, který řekl: „Nevěřím žádné statistice, kterou jsem sám nezfalšoval“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama