Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2015 6:33:00

Energetická koncepce neřeší otázku prolomení limitů

Energetická koncepce neřeší otázku prolomení limitů

Je třeba ocenit, že vláda dnes konečně schválila aktualizaci státní energetické koncepce. Různí politici kolem tohoto dokumentu dělali zbytečné tanečky a požadovali další a další doplnění.

Je jasné, že Česká republika se bude muset ubírat cestou kombinace jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů. Nejen proto, že musíme plnit závazky vůči Evropské unii zvyšováním podílu obnovitelných zdrojů a snižováním množství emisí CO2, ale rovněž proto, že zásob uhlí ubývá a bude třeba je ponechat pro centrální zásobování teplem, kde je hnědé uhlí stále nejlevnějším způsobem vytápění domácností.

Bohužel koncepce stále nevyřešila problém, zda prolomit limity uhlí a vláda si opět objednala další studie dopadů prolomení limitů a oddaluje tak rozhodnutí do nekonečna. Usnesení vlády totiž neříká nic o tom, že vláda po obdržení studií rozhodne, jak dále pokračovat s limity těžby uhlí. Toto oddalování škodí všem lidem, kterých se týká možná těžba, horníkům, kteří mají nejistotu ohledně svého dalšího zaměstnání, ale i energetice jako celku, neboť to ovlivňuje rozhodování o investicích.

Stejně tak není dobré, že se s aktualizací Státní energetické koncepce neprojednal Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, který s koncepcí úzce souvisí. Bohužel tak vidíme, že ta klíčová rozhodnutí vyřešena nejsou, a tak se může stát, že Státní energetická koncepce bude jen papír, který se nebude plnit, což by byla škoda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama