Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2015 11:21:14

Středočeským krajem prochází pochod do italského Orvieta

Středočeským krajem prochází pochod do italského Orvieta

Ve čtvrtek 21. května byl v Praze na Vyšehradě zahájen pochod „Po stopách kněze Petra z Prahy do Orvieta 2015.

Ve čtvrtek 21. května byl v Praze na Vyšehradě zahájen pochod „Po stopách kněze Petra z Prahy do Orvieta 2015. Akce, která získala i záštitu hejtmana Středočeského kraje a podporu z Fondu hejtmana, se v úseku Žampach – Vensov zúčastnil v pátek i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Tento turistický a poznávací pochod protíná i řadu obcí a měst Středočeského kraje, přes trasu Točná, Dolní Břežany, Libeř, Jílové u Prahy, Žampach, Kamenný Přívoz, Lešany, Netvořice, Soběšovice, Tloskov, Neveklov, Křečovice, Osečany, Sedlčany pak pokračuje přes Jihočeský kraj, Rakousko až do cílové Itálie. Jeho součástí je doprovodný program zaměřený na historii a kulturu, do kterého se za pomoci jednotlivých obcí zapojují mimo stálých účastníků i další lidé,“ sdělil radní Štefek.

Myšlenka připomenout si cestu kněze Petra z Prahy do Říma v roce 1263, na základě které se slaví svátek Corpus Domini, vznikla v roce 2000, kdy byla Praha „ Evropským městem kultury “. Svátek Corpus Domini je duchovní, kulturní a společenskou událostí, jejímž vrcholem je kulturní a sportovní večer (6. 6. 2015) na náměstí v Orvietu před hlavní katedrálou. Vyvrcholením svátku je následný velkolepý průvod městem (7. 6. 2015), který na televizních obrazovkách sleduje celá Itálie.   Nedílnou částí těchto oslav se stává i doručení poselství z míst, kudy probíhá štafeta. Poselství je předáváno v rámci slavnostního sobotního večera do rukou starosty města Orvieta a účastníci akce se zúčastňují i nedělního průvodu.

Česká část cesty má ukázat význam Českých zemí, význam osobností spjatých s  Českými zeměmi v průběhu historie minulých 750 let a rozšířit tak podporu myšlenek historických evropských vzájemností.  Na rozdíl od minulých ročníků byla pro rok 2015 zvolena místo běžecké formy klasická pouť, někde, především v posledních etapách v Itálii bude vzhledem k tradici kombinována s běžeckou štafetou.

„Význam má i zapojení škol do jednotlivých etap pochodu, jak jsem tomu byl svědkem v Kamenném Přívozu i ve Vensově. V programu je totiž i prostor pro připomínání Goetha, Kafky nebo Máchy, kteří symbolicky štafetu provázejí, jelikož jsou taktéž spojeny s cestami do Itálie,“ dodal radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama