Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2015 13:58:00

Dobrá péče o maminky a podpora rodin s dětmi je v zájmu EU

Dobrá péče o maminky a podpora rodin s dětmi je v zájmu EU

Poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová nepodpořila spolu s ostatními kolegy z klubu Evropské lidové strany usnesení o mateřské dovolené.

Usnesení se týká členskými státy odmítané směrnice Evropské komise navržené již v roce 2008. Šojdrová naopak podporuje komplexní řešení podporující sladění pracovního a rodinného života

„Souhlasím s ambicí mít společný minimální standard pro mateřskou dovolenou, i proto, že máme společný evropský prostor otevřený pro pohyb osob a služeb a s tím souvisí potřeba srovnatelných podmínek. V každém případě dobrá péče o maminky a podpora rodin s dětmi je v zájmu členských zemí i EU jako celku. Je to naše investice do budoucnosti. Daná oblast je však převážně v kompetenci členských států a EU musí postupovat velmi obezřetně. Česká republika má dnes jednu nejdelších mateřských dovolených v délce 28 týdnů a příspěvek 70% předchozího platu,“ uvedla europoslankyně.

Dnešní usnesení Evropského parlamentu volá po přijetí směrnice navržené Evropskou komisí již před sedmi lety. Tento návrh však po četných změnách v Evropském parlamentu zablokovaly členské státy, mezi nimi i Česká republika, a to i z důvodu, že se jedná o porušení pravidla subsidiarity a zásah do suverenity členských států. Mezitím byla v roce 2010 přijata směrnice o rodičovské dovolené (4 týdny pro matku a 4 týdny pro otce), která je provedením dohody dosažené na úrovni evropské „tripartity“. Tato směrnice platí za obecně přijatelnou a uměřenou.

„Dnešní usnesení považuji za čistě politické gesto. Navrhovaná směrnice z roku 2008 je již zastaralá a navíc k jejímu přijetí neexistuje vůle napříč členskými státy. Evropská komise přislíbila navrhnout nová opatření, která maminky v jejich rodičovské i profesní roli skutečně podpoří. Přeji paní komisařce Jourové, aby se jí podařilo tuto ambici naplnit,“ doplnila Michaela Šojdrová, která se při konečném hlasování zdržela.

Otázkou slaďování pracovního a rodinného života se bude zabývat i mezinárodní konference, kterou M. Šojdrová pořádá 26. června 2015 v Praze.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama