Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2015 19:13:26

Hlasování o nedůvěře vládě je logické. Ale jde pouze o gesto

Hlasování o nedůvěře vládě je logické. Ale jde pouze o gesto

Hlasování o nedůvěře vládě je v českých podmínkách – v případě, že vláda má v Poslanecké sněmovně bezpečnou většinu – vlastně jen takovou vášnivější diskusí v Poslanecké sněmovně na téma „hříchy vlády z pohledu opozice“.

I kdyby snad Sobotkova vláda snad v Poslanecké sněmovně přesvědčivou většinu neměla, jakože ji má, nebyla by opozice vůbec schopná sestavit funkční vládu.

Nečasova vláda skončila po naprosto neúspěšném vládnutí v kotrmelcích a z této situace se česká pravice v ohledné době nemusí vůbec vzpamatovat. T. Okamura a strana Národní zájmy jsou jen dvě skupiny chaotů. A KSČM nemá o vládní spolupráci s „představiteli buržoazie“ zájem.

Z tohoto hlediska se tedy hlasování o vyslovení nedůvěry vládě zdá být pouhým gestem. Ale s ohledem na chybu, které se všechny vládní strany bez rozdílu dopustily tím, že podpořily novelu zákona o daňovém zvýhodnění biopaliv, na jehož základě získají firmy A. Babiše v období let 2015–2020 až 5 miliard daňových odpisů, jde o gesto opodstatněné.

Jde totiž o neslýchanou troufalost ze strany A. Babiše, který přes triky, jež dělal, aby to navenek vypadalo, že o prodloužení podpory biopaliv I. generace vlastně nestojí, a o obrovskou chybu ČSSD (zřejmě největší za její 137letou historii) a lidovců.

Lidovecký ministr zemědělství M. Jurečka jistě dobře ví, že takto pojatými daňovými bonusy pomáhá skupině Agrofert a dalším velkým subjektům, a nikoli malým zemědělcům.

Těm by bylo jedno, zda budou pěstovat řepku, nebo třeba pšenici. A navíc se zdá, že pěstování pšenice by bylo užitečnější než její dovoz…

Jiří Paroubek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama