doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2015 20:33:00

Komunisté podporují ruské oligarchy

Komunisté podporují ruské oligarchy

Lépe to z hlediska maximalizace naší ostudy načasovat nešlo. V předvečer summitu Východního partnerství EU v Rize zablokovali komunisté v českém parlamentu ratifikaci dohody o přidružení Ukrajiny k EU. Putin nechává děkovat.

Minulý týden (okolo 15.5.2015) jsem byl v Kyjevě, v Mariupolu a dokonce i na obranné linii v Šyrokinu (ale to je na jiné vyprávění). Ukrajinští poslanci mi říkali: za pár dní letíme do Prahy na ratifikaci naší asociační dohody. Zbytečně utratili peníze za letenky. Komunisté obstrukcí zabránili zařazení příslušného bodu na jednání poslanecké sněmovny. Ratifikační dárek do Rigy na summit naši představitelé nevezli. Co to ale znamená?

Komunisté touto obstrukcí podpořili Putinův totalitní a oligarchický režim. Že komunisté podporují totalitu, pošlapávající demokracii, lidská práva a právo mezinárodní, to není nic nového. Pozoruhodné ale je, že podporují oligarchy, kteří díky Putinovi mohou zbídačovat zbytek Ruska. Putinův režim funguje tak, že car Vladimír propůjčuje oligarchům ekonomická léna, která oni plení, ale za to ho podporují nejen politicky, ale i ekonomicky. Kdo vybočí, skončí jako Chodorkovskij. Bez ohledu na svůj názor na putinovský režim to ale nedokážu pochopit ani z pozic komunistického programu. Ano, levice stále nevzala na vědomí změny, které po r. 1990 nastaly, stále má Moskvu za Mekku komunismu, stále ji podporuje a klaní se jí jako zastara. Ano, komunisté podporují zbídačování obyčejných lidí. Tomu se říká levice.

Asi to není jen český problém. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu to nelze přehlédnout: krajní pravice (UKIP – Nigel Farage aj.) hlasuje s krajní levicí. Co je spojuje? Nejen populismus a nacionalismus, teď už i podpora oligarchů. Měli by si přesednout, pro předsedajícího při sčítání hlasů musí být nepříjemné, když mu část levice sedí napravo. Anebo naopak?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama