Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2015 22:00:00

Nepřipravená Evropa

Nepřipravená Evropa

Evropskou unii zastihla vlna uprchlíků nepřipravenou, příliš dlouho podceňovala varovné signály.

Až tragédie uprchlíků ve Středomoří zvýšila pozornost celého světa. Narůstající migrační vlny, které směřují do Evropy, také ukázaly, že pašerácké skupiny přepravující lidi do EU mají velký náskok před státními orgány.

Podle údajů agentury FRONTEX představuje počet odhaleného nelegálního překročení vnější hranice Evropské unie 278 tisíc osob. Jedná se o dvojnásobný nárůst proti minulým letům po takzvaném arabském jaru.

Evropská unie musí okamžitě jednat, aby prokázala svoji akceschopnost při ochraně svých občanů. Za zásadní považuji, zaměřit se na řešení příčin současné mimořádné situace a za důrazná opatření v boji proti převaděčským skupinám. Akce proti těmto pašeráckým sítím se dnes nemohou omezovat pouze na sledování a vytváření analýz, ale je potřeba rozšířit opatření na konkrétní vyšetřování a stíhání těchto nelegálních činů. Stejně důležitá je evidence a rozlišení uprchlíků a ekonomických migrantů.

Příčinnou uprchlictví jsou válečné konflikty, které narůstají a jsou stále krutější a bezohlednější vůči civilnímu obyvatelstvu. Nelze už dále pouze přihlížet byznysu zbrojního průmyslu, cvičit vojáky a pak se divit, odkud se náhle vzaly tisíce uprchlíků.

Je nutné vytvořit skutečnou spolupráci a společnou zahraniční politiku zemí EU a se zeměmi původu uprchlíků a migrantů i zeměmi jejich tranzitu je nutné stabilizovat situace. Nevidím řešení v direktivním rozdělení uprchlíků do jednotlivých zemí EU a naprosto podporuji stanovisko vlády České republiky. V současné době žije v ČR kolem 450 tisíc cizinců, z toho 266 tisíc z nečlenských zemích EU a za 12 měsíců roku 2014 bylo v souvislosti s nelegální migrací zajištěno 4 822 osob. To jsou počty, které Česká republika těžko zvládá již v dnes.

Návrh Evropské komise, aby se členské státy EU o uprchlíky podělily na základě kvót, které by vypočítali evropští úředníci dle počtu obyvatel, výše HDP nebo míry nezaměstnanosti pro každou členskou zemi, nepovažuji za správný ani řešící situaci. Jak ukazují reakce, tento plán rozděluje EU. Země jako například Německo, Itálie, Rakousko a Švédsko ho podporují. Velká Británie, Maďarsko, Česká republika a Slovensko zavedení povinných kvót odmítají.

Dubnová rezoluce Evropského parlamentu, která vyzývá Komisi k zavedení závazných kvót, byla podpořena řadou českých europoslanců. Mrzí mne, že podle sdělení tisku, europoslanci zvolení za ČSSD tuto rezoluci podpořili přesto, že je Česká vláda proti.

Zakladatelé Evropské Unie podporovali především mírová řešení konfliktů a tomu bychom se neměli zpronevěřovat. Stejně bychom měli zabránit jakékoliv destabilizaci Evropy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama