ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2015 10:44:00

Tankový pás obepíná radnici už 25 let. Symbol smutku i vzdoru

Tankový pás obepíná radnici už 25 let. Symbol smutku i vzdoru

Netuším, jestli si někdo před pětadvaceti lety, když se lidé skládali na bronzový Pomník obětem okupace 1968, dokázal představit, jakou symboliku na sebe tankový pás postupem času vezme.

Bývá zasypán květinami a hořícími svíčkami nejen při různých výročích, ale při všech novodobých smutných událostech. A nejen při těch oficiálních, jako byl například odchod prezidenta Václava Havla.

Tankový pás vzali občané Liberce za svůj. Nepotřebují politiky k tomu, aby tu zapálili svíčku, když sami cítí potřebu vyjádřit svou spoluúčast, jako to učinili třeba po zmasakrování redakce francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo teroristy. Občas se ve výklenku u pásu objeví dokonce krátký anonymní text s nějakou fotografií, něčí soukromý vzkaz lidem, co jdou kolem. Pomník se stal symbolem všech smutků, ale současně také vzdoru.

Autorem stylizovaného tankového pásu s otiskem devíti jmen obětí srpnového vpádu okupačních vojsk do Liberce v roce 1968 je akademický sochař Jiří Gdovín. Žije v Liberci od roku 1977 a patří k nejvýznamnějším umělcům, se kterými jsem měla ve své funkci čest se potkat. S historickou radnicí jej nespojuje jen zmíněný pomník. Jiří Gdovín zanechal v budově nebo její těsné blízkosti své další stopy.

Například - na radniční věž byla 28. října 1991 instalována jeho plastika lva. Dokončil také tzv. pantheon, závěrečný kámen historické budovy radnice. V roce 1998 restauroval meteorologickou budku. Dalším je Ohnivý zvon, který zdobí vstupní prostor radnice. Následovala busta snad nejslavnějšího libereckého rodáka, krále komiků Vlasty Buriana, která byla v prostorách radnice odhalena v roce 2010.

„Než jsem se pustil do samotného díla, prošel jsem mnoho archivních materiálů, fotografií i filmů, abych vystihl jeho osobnost, charakterní rysy. Byl to výrazný herec a především komik s gestikulací rukou. Nakonec jsem jej ztvárnil v pohybu rukou, které doplňují jeho výraz obličeje,“ popsal práci na bustě Jiří Gdovín.

Zatím posledním dílem, které umělec pro město Liberec vytvořil, je primátorská insignie v podobě listů kapradiny, uprostřed níž je zavěšen křišťál s rytinou symbolu města – ženy. Tuto insignii vyrobili na jeho návrh studenti umělecké školy v Kamenickém Šenově. Plánovali jsme ji vystavit v jedné ze skleněných vitrín na chodbě radnice, aby detailní práci Jiřího Gdovína mohli obdivovat také návštěvníci a turisté.

Ráda bych připomněla, že 25 let od odhalení tankového pásu není jediným letošním výročím Jiřího Gdovína. Na konci roku, 18. prosince, oslaví umělec 65 let. Pro sochaře, designéra, uměleckého kováře a malíře to není žádný věk. Proto věřím, že jeho sbírku na radnici rozšíří v budoucnu ještě další díla, jež budou navždy připomínat tohoto významného libereckého kumštýře a potěší nás všechny, kteří jej obdivujeme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama