Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2015 15:33:00

Vynikající vítězství lidských svobod

Vynikající vítězství lidských svobod

V Irsku, které nese přízvisko „Svobodné“, došlo k významné politické události. Ve čtvrtek se zde konalo referendum o legalizaci homosexuálních sňatků a 62,1 % voličů homosexuální sňatky podpořilo.

 Irsko se tak stalo první zemí, kde o této právní úpravě rozhodli sami občané v referendu, a to výraznou většinou. A to přesto, že Irsko je výrazně katolickou zemí, která až do roku 1993 homosexualitu kriminalizovala.

Zdá se, že podporu homosexuálním sňatkům vyjádřili lidé napříč společenskými vrstvami a skupinami irské společnosti. Výsledek irského referenda ukazuje na možnosti rychlejšího postupu uplatňování práv homosexuálů také v naší zemi.

Když v roce 2006 vláda pod mým vedením prosadila zákon o registrovaném partnerství, a to přes odpor prezidenta, ODS i vládních lidovců, byl to nadlouho krok, který nenašel následování v dalších krocích. Nyní by v ČR mohly přijít na pořad dne jak homosexuální sňatky, tak osvojování dětí homosexuálními adoptivními rodiči. Ale chce to jistou odvahu politiků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama