ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2015 17:44:36

V Klokočné u Říčan odhalili k 70. výročí konce druhé světové války nový pomn

V Klokočné u Říčan odhalili k 70. výročí konce druhé světové války nový pomn

Při příležitosti 70. výročí konce druhé světové války odhalili v sobotu 23. května 2015 v obci Klokočná v okrese Praha-východ nový pomník.

Jeho autorem je sochař Michal Moravec. Přibližně šestimetrová plastika z hořického pískovce, na které jsou bronzoví ptáci, má připomínat život a znázorňovat smíření. „Rozhodli jsme se postavit v naší obci nový symbol, kterým uctíme památku celkem dvanácti obětí válek z naší vesnice.  Bronzoví ptáci na pomníku mají symbolizovat život a také počet tří bojujících armád – českou, americkou a ruskou,“ vysvětlil starosta obce Klokočná Miroslav Rovný.

Mezi hosty slavnostního odhalení byli i představitelé Středočeského kraje – hejtman Miloš Petera, který převzal nad akcí záštitu, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička a radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek. „Velmi si vážím iniciativy obyvatel obce Klokočná, kteří se rozhodli jako jediní v Evropě postavit si při příležitosti 70 let od konce druhé světové války nový pomník a připomenout si oběti z řad spoluobčanů. Děkuji všem, kteří se o vznik pomníku smíření v obci Klokočná zasloužili,“ řekl na sobotní slavnosti středočeský hejtman Miloš Petera.

Po odhalení nového památníku si účastníci oslavy v Klokočné mohli prohlédnout nově zrekonstruovanou budovu obecního úřadu. Následoval kulturní program, během nějž se představili například zdejší mažoretky a mladí hasiči.

V obci Klokočná žije asi 250 obyvatel. Území patří do turistické oblasti Ladův kraj a Klokočná se může pochlubit malebným okolím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama