Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2015 10:21:00

Lidé se sklerózou také patří na trh práce

Lidé se sklerózou také patří na trh práce

Dnes proběhne na půdě Evropského parlamentu plánovaná akce na podporu přístupu k pracovním pozicím lidem s roztroušenou sklerózou a dalšími neurodegenerativními onemocněními.

Poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná, která se dané problematice dlouhodobě věnuje, se setkala se zástupci společnosti EMSP (European Multiple Sclerosis Platform).

Následně se rozhodla podpořit jejich Evropský zaměstnanecký pakt pro lidi s roztroušenou sklerózou a byla zapsána jako jeden z podporovatelů této iniciativy na prolomení bariér, se kterými se na pracovišti setkávají lidé s roztroušenou sklerózou a mají za cíl řešit nedostatek přístupu k pracovním místům.

V rámci příprav pronesla: „Je nepřijatelné, aby byl osobám postiženým neurodegenerativními onemocněními zamezen přístup na trh práce či případně do odvětví, ve kterých by mohly prospět celé společnosti. Tito lidé zasluhují společenské uznání a rovné socio-ekonomické podmínky a neměli by, pokud jim to zdravotní stav dovolí, trávit svá produktivní léta na úřadech práce.“

V současnosti se nacházíme pro Evropu ve velmi náročné ekonomické době. Míra nezaměstnanosti v mnoha evropských zemích dosáhla znepokojujících rozměrů a má těžký dopad na celkovou kvalitu života v naší společnosti.

Tato situace se dotýká lidí na všech úrovních sociálně-ekonomických, ale nedávné konzultace ukázaly, že lidé s dlouhodobým neurodegenerativním onemocněním čelí ještě větším překážkám v přístupu k zaměstnání nebo jeho setrvání. Společnou podporou tohoto paktu je možné dosáhnout významného snížení těchto bariér a zajistit tak udržení zkušených a kvalifikovaných pracovníků a zajistit jim podporu na pracovišti. Je důležité uvědomit si pracovní dovednosti a schopnosti lidí s roztroušenou sklerózou a dalšími neurodegenerativními onemocněními a pomoci jim umožnit návrat do práce pro jejich osobní, rodinou a psychologickou pohodu a finanční stabilitu.

Zajistit udržitelné zaměstnání pro lidi s roztroušenou sklerózou by mělo být důležitou prioritou každé solidární společnosti postavené na lidské důstojnosti.

Společnost  EMSP byla založena v roce 1989 a je zastřešující organizací pro 39 společností zabývajících se roztroušenou sklerózou z 34 evropských zemí. EMSP zastupuje jejich zájmy na evropské úrovni a snaží se dosáhnout svých cílů vysoce kvalitním a spravedlivým zacházením a podporou pro osoby s roztroušenou sklerózou v celé Evropě.

I když všechny evropské země mají ochranné předpisy v sociální oblasti, praxe je pro lidi s roztroušenou sklerózou (MS) a další potenciální pacienty s neurodegenerativními onemocněními velmi deprimující a tito lidé jsou často ignorováni na současném trhu práce a nezískávají dostatek příležitostí. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama