MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2015 21:09:00

Kdybychom začali souhlasit s komunisty, tak něco není v pořádku

Kdybychom začali souhlasit s komunisty, tak něco není v pořádku

Projev na 28. schůzi poslanecké sněmovny ve věci hlasování o důvěře vlády:

Ano, zažíváme růst a ten růst není způsoben pouze naší vládou, ale je částečně způsoben bezpochyby tím, jaká je atmosféra. To, že jsme v minulých letech prožívali v podstatě jednu z nejtěžších situací a poklesu hospodářského růstu v rámci Evropské unie, je vždycky o ochotě firem investovat, o ochotě lidí utrácet, o tom, jaká je atmosféra ve společnosti; a to se nám myslím podařilo. Stejně tak můžu opakovat to, co tady bylo. Takže velmi stručně. Prolomení toho, co je standardní a nestandardní, k tomu bohužel došlo za vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, protože Vít Bárta byl také majitelem jedné firmy, byl ministrem dopravy. A to, co se tam dělo, tak myslím, že i pan kolega Stanjura si zažil, v jakém to bylo, o panu Řebíčkovi a o dalších tady byla řeč.

Domnívám se, že pro nás to rozhodnutí rozhodně nebylo jednoduché a pokud by byla jiná alternativa, tak bychom o ní určitě uvažovali. Ale my jsme v situaci, kdy tady lepší řešení nebo chcete-li méně špatné řešení není. Jestli chcete shodit vládu a chtít, aby tady znovu pan prezident jmenoval nějakou úřednickou vládu, moc tomu nerozumím, proč to tedy pak kritizujete. Jestliže chcete, aby ta vláda byla tady dál ale byla za podpory jiných stran, dalších stran, jenom bez nás, kteří aspoň v té koalici hodnoty, které jsou v rámci Evropské unie, NATO, otázky, která se týká agrese Ruska, která se týká dalších oblastí zahraniční politiky, aby přestala vláda akcentovat. Nevím, jestli je to pro vás lepší.

Mně to přijde, že se jenom snažíte tímto způsobem dále protrahovat jedno jediné téma, které jiné nemáte, a to je antibabišismus. Já jsem čekal tedy víc. Tu věcnost musím ocenit, že často bývá u vás, ale v tomhle případě si jí opravdu nejsem jistý.

Pro nás je bezpochyby důležité, že ČSSD se vyjádřila, že ani sTOP 09 ani z ODS do vlády nechce. A nejsem geniální matematik, ale těch 200 poslanců si spočítat prostě umím. A žádnou méně špatnou koalici tady nevidím a myslím si, že má smysl, aby pokračovala. Právě proto, že také spoustu věcí udělala. Já jsem rád, že se nám podařilo 80 % našich priorit do programového prohlášení dát. Padesát procent je jich splněno a budeme se snažit o další. Samozřejmě nejsme úplně se vším komfortní, ale tak to bývá. Já myslím, že vy jste s Věcmi veřejnými a s Radkem Johnem jako ministrem vnitra taky nebyli úplně spokojeni. Ale prostě tak to někdy je a já se domnívám, že ta pozitiva pořád převažují.

Co se týká toho, že by tady byla nějaká jiná varianta. Vždyť o tom ani nepochybovali vaši členové. Nechci je jmenovat, ale jasně říkali, že tady jiná varianta vládnutí není. Takže vám moc nerozumím.

Poslední věc, kterou bych chtěl říct. Já jsem ocenil určitou věcnost i opozice, kdy se mě ptali na sjezdu a tady se musím důrazně ohradit proti panu předsedovi KSČM Filipovi. Protože to, co řekl,je nepravda, je to věc, která mě uráží a která totálně překrucuje moje slova. Já si vyhrazuji to, abyste říkal, že KDU-ČSL vyhrožovala sociální demokracii, že když nebude s námi v koalicích, tak že s tím něco budeme. Prosím, nedělejte si z lidí legraci, nedělejte z nás hlupáky. Já myslím, že rozumí tomu, co říkal. To, co jste řekl, je absolutní lež a je to hanebnost. Nejedná se ani o vyhrožování ani o to, že musíme být v té koalici my. Prosím, neříkejte to, není to pravda.

Já jsem pouze řekl, že si myslíme, že je čas na to, aby v dalších volbách tady byla jiná alternativa a aby bylo možné a také, aby bylo někdy i nevyhnutelné, aby se komunisté dostali z vedení krajů. A stejně tak, že si myslíme, že není dobré pro střední školy, aby je vedli komunisté. Nic víc. Žádné vyhrožování, žádné podmínky.

Věřím, že můžeme se tady bavit o ideových věcech. My spolu často nesouhlasíme. A je to dobře. Myslím, že to je správně, protože kdybychom začali souhlasit s komunisty, tak něco není v pořádku s námi nebo s vámi. Ale prosím, říkejte pravdu! Děkuji. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama