ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2015 9:13:30

Potomci italských vysídlenců z Valle di Ledro slavili výročí

Potomci italských vysídlenců z Valle di Ledro slavili výročí

V prostorách Italského institutu v Praze byly minulý týden zahájeny akce věnované stému výročí nuceného exilu obyvatel Valle di Ledro do Čech.

 

Zahájení projektu, nad kterým převzal záštitu hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD), se zúčastnil vedle řady významných hostů i radní pro kulturu a památkovou péči Středočeského kraje Zdeněk Štefek (KSČM).

„Přátelství s krajem Valle di Ledro má v našich partnerských obcích hluboké a pevné kořeny. Jsem rád, že i jako Středočeský kraj nenecháváme tyto kořeny ležet ladem, ale pěstujeme je a rozvíjíme. Málo známou historii italské fronty za první světové války si připomínáme i v našich krajských organizacích. Například v mělnickém  muzeu je nyní otevřena výstava k tomuto tématu,“ upozornil radní Štefek.

Také v Italském institutu výstava nechyběla. Historické fotografie připomněly osud obyvatel vystěhovaných v roce 1915 z jihotyrolského údolí Valle di Ledro. Do Čech tenkrát zamířilo 3 335 italských uprchlíků, většinou starců, žen a dětí. Původně se měli běženci vystěhovat jen na pár týdnů. Vysídlenci našli útočiště v několika obcích – v Buštěhradě, Chyňavě, Doksech, Milíně, Novém Kníně, Příbrami, Pticích a Všeně. Pobyt v Čechách se protáhl téměř na čtyři roky. Po počáteční nedůvěře Češi italské vystěhovalce vřele přijali a všichni společně překonali útrapy první světové války. Dějinné události pomohly navázat přátelství Čechů a Italů, které přetrvalo celé století, a nepřerušila je ani nacistická a komunistická totalita.

Po páteční vernisáži výstavy o víkendu pokračoval program návštěvy italských hostů ve středních Čechách prohlídkou míst, kde před sto lety žili jejich předci. Italové si připomněli dávné události u hrobů krajanů, kteří během pobytu v Čechách zemřeli. Vzpomínkové akce se konaly na hřbitovech v Doksech, Panoším Újezdě, Buštěhradě a v Chyňavě. U studánky na Svaté Hoře v Příbrami se v neděli dopoledne konala děkovná bohoslužba, kterou celebroval P. Stanislav Přibyl. Poté Italové zavítali do Nového Knína, kde si prohlédli další z řady výstav věnovaných pobytu Ledrenských v Čechách.  V pondělí 25. května hosté z Valle di Ledra zakončili letošní návštěvu středních Čech exkurzí do skláren v Nižboru.

„Přátelství mezi obyvateli Valle di Ledra a občany několika středočeských měst a obcí je krásným příkladem, jak by se měla rozvíjet partnerská spolupráce v Evropě. Děkuji všem, kteří pokračují v udržování přátelských vztahů navázaných našimi předky v tragických dobách první světové války,“ zhodnotil návštěvu italských hostů v našem kraji středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama