Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2015 20:10:00

Podporou přijetí eura prokazuje Miloš Zeman politickou odvahu

Podporou přijetí eura prokazuje Miloš Zeman politickou odvahu

Je dobře, že M. Zeman začal mluvit o otázce přijetí eura, a to i přesto, že ví, že mu to v tuto chvíli nepřinese žádný politický užitek a že je to otázka, která mu může u širokých vrstev jeho voličů způsobit problémy.

Stejně jako M. Zeman nepochybuji o tom, že zavedení eura v krátkodobém až střednědobém horizontu posune Českou republiku dál a podpoří rozvoj jejího hospodářství. Možná je dobře, že současná česká vláda nechce za každou cenu řešit otázku strukturálního deficitu a vědomě tak nepospíchá s přijetím eura ještě v jejím funkčním období. Ostatně, to by v tuto chvíli už ani nebylo možné…

Souhlasím s většinou důvodů, které Zeman pro přijetí eura dnes uvedl. Na prvním místě bych zdůraznil rozhodování zahraničních investorů, kteří ve střední Evropě dávají přednost investicím v těch zemích, jež již zavedly euro. A nové investice znamenají nová pracovní místa.

Nikoli nepodstatné jsou také potenciální útoky spekulantů na českou korunu. A konečně je dobré zmínit rovněž podlehnutí ČNB určité části exportérské lobby, což mělo za následek de facto devalvaci české měny o 8 – 9 %. To je sice pro exportéry krátkodobě zajímavé, ale ČR to vzdaluje od dosažení rozumného konverzního kurzu koruny vůči euru pohybujícím se mezi 18 – 20 korunami za euro. Je pochopitelně obrovský rozdíl v tom, zda se ke dni vstupu ČR do EMU bude konverzní kurz, jímž budou přepočteny naše mzdy, příjmy a také vklady v bankách bude pohybovat v těchto mezích nebo někde kolem 28 korun za euro, kam zatím směřuje své úsilí ČNB…

Je dobře, že se již o tomto víkendu uskuteční schůze všech těch, kteří by měli mít na přijetí eura nějaký názor. Ideální bude, pokud bude v zásadě shodný. Tak tomu bylo i na Slovensku, kde tehdejší vláda i tehdejší opozice měly na užitečnost přijetí eura stejný názor a stejně tak nejvyšší ústavní instituce a šéf centrální banky.

Slovensko přijalo euro ke dni 1. 1.2009 a to také zemi v letech 2010–2013 uchránilo před mnohem tvrdšími dopady hospodářské recese, která zemi zasáhla, pokud by Slovensko v této době mělo národní měnu. Česká ekonomika v letech 2010–2013 stagnovala na úrovni roku 2008 (vývoj HDP).

Slovenská ekonomika tedy roste od roku 2010 rychleji než ekonomika česká, což je způsobeno mimo jiné i zavedením eura. Bylo by dobře, aby i v české společnosti brzy nastala plodná a věcná diskuse o výhodách, které nám může společná měna přinést. A prezident udělal výkop…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama