ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2015 14:45:24

V Mladé Boleslavi měří kvalitu ovzduší nová monitorovací stanice

 V Mladé Boleslavi měří kvalitu ovzduší nová monitorovací stanice

V Mladé Boleslavi mají novou monitorovací stanici kvality ovzduší.

Stávající automatizovaná monitorovací stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), sledující kvalitu ovzduší, prošla obnovou a byla kompletně zmodernizována. Pracovníci ČHMÚ a přírodovědec David Hradiský novou podobu stanice a její vybavení představili náměstkovi hejtmana pro regionální rozvoj Karlu Horčičkovi (ČSSD) a náměstkům primátora Jiřímu Bouškovi a Michalu Kopalovi, zástupcům odboru životního prostředí magistrátu i Českého svazu ochránců přírody Klenice.

Zlepšení kvality ovzduší ve středních Čechách je jednou z priorit současného vedení Středočeského kraje. „Obnovená monitorovací stanice má nový nejen celý kontejner v areálu městského stadionu na Severním sídlišti, ale zároveň i jeho vnitřní přístrojové vybavení,“ popsal vylepšený přístroj náměstek Horčička. „Věřím, že nový, modernější přístroj bude dlouho sloužit a poskytovat cenné údaje o stavu životního prostředí v jednom z největších průmyslových center kraje.“

Středočeští radní letos v únoru rozhodli o každoroční podpoře měření kvality ovzduší v Kladně a v Mladé Boleslavi jakožto nejrizikovějších oblastech. „Na měření na Kladensku radní vyčlenili z rozpočtu Středočeského kraje na letošní rok 670 tisíc korun, monitoring v Mladé Boleslavi bude kraj stát padesát tisíc korun,“ podotkl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). „Náš kraj patří mezi regiony s nejvíce znečištěným ovzduším v České republice. Snažíme se podle svých možností dělat vše, abychom situaci zlepšili. Například jsme již podruhé ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí poskytli dotace na výměnu starých kotlů za nové, moderní, které do ovzduší nevypouštějí téměř žádné škodlivé látky,“ připomněl.

Ovzduší v Mladé Boleslavi je dlouhodobě zatěžováno vysokými koncentracemi suspendovaných prachových částic. „Při nepříznivých meteorologických a rozptylových podmínkách, zejména v zimních měsících, dochází k překračování imisního limitu u polétavého prachu,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama