Ing. Josef Novotný

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2015 7:28:00

Pozor, za zatáčkou řepka

Pozor, za zatáčkou řepka

Ze světa dopravy a logistiky občas přijdou dobré a občas špatné zprávy. Někdy se člověk musí modlit, co tam ti nahoře vymyslí, a jindy si člověk řekne: „Hurá, něco se také povedlo!“

Ministerstvo dopravy ČR (MD) vítá, že Evropská komise přezkoumá německý zákon o minimální mzdě (MiLoG). [1] MD chystá nové dopravní značení. [2] E-call povinně do každého auta od roku 2018. [3] Pobídka na linku Praha–Peking za 38 mil. Kč? [4] Možná budou soukromé dálnice a možná ne. [5] Co to jsou projekty PPP? Další zdanění neekologických aut. [6] Zprovoznění bezcelní zóny v Hamburku pro české firmy. [7] Hodonín jako konkurence Rotterdamu? [8] Uhánět po dálnici 150 km/h. [9] Amazon v Dobrovízi nabírá. [10]

Ze světa dopravy a logistiky občas přijdou dobré a občas špatné zprávy. Někdy se člověk musí modlit, co tam ti nahoře vymyslí, a jindy si člověk řekne: „Hurá, něco se také povedlo!“

Odměnou za 1. sv. válku se staly bezcelní zóny v přístavu Hamburk. Česká námořní plavba prosperovala i za socialismu, ale s nástupem 90. letech došlo k útlumu. Toto výsadní území zpustlo a nic se tam neděje. Podle ministra Ťoka se toto má změnit, ale za jakou cenu?

První investice ve výši 15 milionů korun, která řeší havarijní stav, se již začíná realizovat. Kompletní obnova území si vyžádá náklady ve výši 100 až 150 milionů korun a potrvá tři roky. Už ve druhé polovině roku 2015 budou části území opět znovu využitelné pro logistické operace na otevřených plochách a pro stání plavidel. Rozšíření využívání krytých prostor a administrativy je reálné v roce 2016.  (MD, 2015)

Ano, smlouva s dosavadním nájemcem by se mohla vypovědět a určitě schvaluji snahu toto území, které jsme získali, využívat. Ale přeci jen to nemusí být vždy a všude nutně stát, který bude investice provádět. Může to být soukromý investor, který si sklady a kanceláře postaví sám. Nechci, aby takový projekt řídil a financoval stát.

Nechápu, když MD plánuje projekty PPP na naše dálnice (R4 a R7), proč je nechce uplatnit i jinde? Projekty PPP (Partnerství soukromého a veřejného sektoru) spočívají v tom, že veřejnou stavbu jako dálnici si postaví investor sám a sám si ji také provozuje, stará se o výběr mýtného a po určité době (10 nebo 30 let) stavba může přejít do rukou státu nebo také nemusí. Přesně takto vznikla luxusní dálnice mezi Krakowem a Katowicemi a stát do toho nic moc nemusel dávat. Projekt dálnice nebyl předražen a cesta mezi městy je za dostupnou cenu (10 zlotých). Je minimálně záslužné, že se o takových projektech jedná a jednat bude.

Slyšeli jste o E-callu? O této novince vím už dva roky a nestačím se divit. Jedna věc je mít možnost, aby Vás záchranný systém našel při autonehodě, druhá věc je povinnost! Je to jen mé vlastní zdraví, co riskuji tím, že nebudu mít helmu na sjezdovce nebo že se nepřipoutám, když jedu jen za roh na poštu. Je to jen a pouze má vlastní blbost, když E-call mít třeba ani nebudu. Nikoho neohrožuji tím, že jsem nepřipoutaný nebo že nemám helmu. Dávat pokuty a odebírat řidičáky se má za rychlou jízdu přes přechod, a ne za to, že někdo svojí vlastní hloupostí ohrožuje jen sám sebe.

Pozor Segway! MD plánuje nové dopravní značky. Vážně? To bude mít značku na všechno a všude? Nemáme tady inflaci dopravního značení, když jedete střídavě 50 km/h, pak 70 km/h a zase naopak, když se jedná o úsek pouhých 200 metrů?

Navrhuji dopravní značku Pozor, řepka!, abyste si mohli včas vytáhnout okénka. Někteří lidé, jako já, dostávají záchvat kýchání.

Pobídky, kam se podíváš. Státní Český aeroholding hodlá plánovanou linku Praha–Peking do Číny podpořit pobídkami za téměř 38 miliónů korun. MD si od toho slibuje nárůst počtu čínských turistů. Kromě filmových pobídek, které podporují socialističtí filmaři (kteří paradoxně točí o zlém socialismu minulé doby), tak máme i pobídky dopravní. Máme také pobídky turistické, když to tak vezmeme. Czech Tourism není třeba představovat. Prosím, dost již pobídek, dost již dotací, radši snižte daně a peníze dejte na postižené děti, ať se maminky nemusí potupně probírat odpadky pro hledání víček od PET láhví.

Již vidíte tu utopickou představu přístavu na jihu Moravy na Hodonínsku, který má (podle bombastického zjištění) konkurovat Rotterdamu? Rotterdamský přístav má roční provoz téměř 12 milionů dvacetistopých kontejnerů ročně. To je prosím na moři. Viděli jste obrázky z Liberlandu, jak je široký Dunaj někde mezi Chorvatskem a Srbskem? Pro mě šílená představa, kolik lodí by muselo do Hodonína (po zřejmě vybagrovaném kanálu nebo výtahu) plout. Ale komu je přáno, klidně… prý to má být jen a pouze ze soukromých peněz. Hlavně když ten obchvat bude.

Tak nám chystají speciálně navýšit zdanění neekologických aut, tedy konkrétně řečeno stará auta nebo auta pro chudé (Euro 1–3). Vidíte ten asociální přístup socialistické vlády, která trestá chudé lidi, že chtějí jezdit deset let starou fabií. Kupte si nějaké drahé, elitářské, eco-friendly (klidně na baterky). Pokud chceme speciálně danit neekologické věci, doporučuji se zaměřit na chov skotu. Měla by být speciální daň z hovězího, protože krávy, když žvýkají trávu, tak produkují metan. Metan je skleníkový plyn přeci jen.

Dobré zprávy nakonec. Německý zákon o minimální mzdě [11], který by zbyrokratizoval tranzitní přepravu přes Německo a uvalil by nesmyslné požadavky na české dopravce, bude Evropskou komisí přezkoumán.

Ministerstvo dopravy vítá rozhodnutí Evropské komise, která tento týden zahájila řízení pro porušení pravidel (tzv. infringement) ve věci minimální mzdy zavedené od začátku letošního roku v Německu. Zákon o minimální mzdě aplikují německé úřady i na řidiče zahraničních dopravců, a požadují, aby platili svým zaměstnancům jezdícím do Německa či z Německa 8,50 eura za hodinu. Za porušení zákona hrozí vysoké pokuty.

Komise by měla obdržet oficiální reakci Německa do druhé poloviny července. Od odpovědi se bude odvíjet další postup. V nejzazším případě by se případ projednával u Soudního dvora EU. (MD, 22. 5. 2015)

Tak sláva. Možná to vyjde. Ale chtělo to, aby se lidé vzepřeli a nenechali si to líbit. Muselo se to zmedializovat a protlačit k politikům. Tímto německým zákonem se zabýval i náš předseda a europoslanec Petr Mach, který zákon kritizoval na půdě Evropského parlamentu.

150 km/h na vybraných úsecích dálnic poslanci schváleno. Sláva, podporuji dobrou myšlenku z řad ODS! Optimální je sice 160 km/h ale studie dokazují, že rychlostní limity na dálnicích paradoxně nehodovost zvyšují. Více viz tenhle úžasný článek z Hospodářských novin. Uvidíme, co na to senátoři a prezident.

Sklad Amazonu v Dobrovízi již téměř stojí a nástupní platy prý budou nízké (90 Kč/h). S mým trockisticky smýšlejícím kamarádem jsem se o tom pohádal. Podle mě nelze takovou práci nazývat otroctvím. Pokud jsou platy skutečně tak nereálně nízké, tak proč pracovat zde, a ne někde jinde? Pokud zde nikdo nebude chtít pracovat, tak by Amazonu chyběla pracovní síla a musel by ji přilákat vyšší mzdou. Nutí vás konkrétně zde někdo pracovat? Můžete jít pracovat do jiného skladu do jiné firmy.

Co závěrem?

Politik zvolený za Svobodné by byl ten poslední, který by Vám nařizoval mít povinně E-call v autě. Neplýtval bych penězi ve formě pobídek, které se nemusí vrátit a ničí podnikatelské prostředí. Určitě bych prosazoval, aby nové dopravní stavby, jezy, silnice a sklady budoval a provozoval soukromý sektor. Doprava se obejde bez zbytečné byrokracie, limitů a daní. A určitě bych nedával dopravní značení na každých 5 metrů.

Josef Novotný,
člen Svobodných

Zabývá se problematikou dopravy, logistiky a skladováním. Komentáře členů nejsou oficiálním stanoviskem strany. Stanoviska strany naleznete pod tímto odkazem.

Zdroje a vybrané zajímavé články, názory a komentáře k aktuálním dopravním tématům:

[1] http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/MD_vita_rozhodnuti_EK_ktera_prezkouma_aplikaci_nemeckeho_zakona_o_minimalni_mzde.htm
http://www.petrmach.cz/clanky/z-deniku-europoslance-nemecka-minimalni-mzda-bere-praci-ceskym-spediterum

[2] http://zpravy.aktualne.cz/finance/nove-dopravni-znacky-pozor-na-kone-i-zakaz-pro-kamiony/r~cbad191cffbb11e4bc3a0025900fea04/
http://payne.blog.idnes.cz/c/426059/Inflace-dopravniho-znaceni.html

[3] http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/europoslanci-prosazuji-zavedeni-tisnoveho-systemu-ecall-pro-auta-1184522
http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/System_tisnoveho_volani_eCall_bude_povinne_instalovan_ve_vsech_novych_typech_aut_od_jara_2018.htm

[4] http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/Ministr_Tok_jednal_se_zastupci_Ciny_o_leteckem_spojeni_Praha–Peking.htm
http://www.novinky.cz/ekonomika/346080-cesko-podpori-leteckou-linku-do-ciny-pobidkami-za-38-milionu.html

[5] V polštině o dálnici Krakow-Katowice:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stalexport_Autostrada_Małopolska

V angličtině o projektech PPP v Polsku:
http://www.wsj.com/articles/SB10001424052970204131004577235522339771512

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/ministerstvo-dopravy-chysta-start-ppp-projektu-v-dopravni-vystavbe-vyuzit-je-chce-na-r4-a-r7-64094.html

[6] http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/311127-mate-desetilete-auto-ekologicke-dani-se-nevyhnete/

[7] http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/Dan_Tok_Ceske_pristavni_uzemi_v_Hamburku_bude_slouzit_jako_zazemi_pro_ceske+podnikatele.htm
http://www.reflex.cz/clanek/komentare/63691/andrea-holopova-cesi-maji-v-nemecku-danovy-raj-bohuzel-ho-ale-nevyuzivaji-zmeni-se-to-nyni.html

[8] http://brno.idnes.cz/prekladiste-v-hodonine-07m-/brno-zpravy.aspx?c=A150429_134430_brno-zpravy_tr

[9] http://zpravy.idnes.cz/poslanci-chteji-zvysit-rychlost-na-dalnici-na-150-km-h-fyq-/domaci.aspx?c=A150428_212645_domaci_fer
http://archiv.ihned.cz/c1-64048420-rychlostni-limit-na-dalnici-je-k-nicemu-dokazuje-montansky-paradox
http://www.pressreader.com/czech-republic/dnes-prague-edition/20150522/281487864938406/TextView

[10] http://www.novinky.cz/kariera/368195-amazon-prijme-jedenact-set-pracovniku-pro-distribucni-sklad-v-dobrovizi.html
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/305508-amazon-v-dobrovizi-zahajil-nabor-zamestnancu-prijme-jich-tisice/

[11] HEIDENHAIN, Stephan. Německá minimální mzda komplikuje podnikání. Logistika. 2015, (3): 2. ISSN 1213 - 7693.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama