Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2015 22:12:20

Šestnácté zastupitelstvo aneb STAN se předvedl

Šestnácté zastupitelstvo aneb STAN se předvedl

Zastupitelstvo dne 29.4. projednávalo řadu bodů. Zmiňme, že byl schválen dar pro město Uherský Brod ve výši 400 000 Kč, který je určen na podporu pozůstalých po tamější tragédii.

 

Další významnou dotací bylo 1 500 000 Kč na další pokračování projektu Bezpečné branky. Jiné, méně významné dotace byly schváleny pro dobrovolné hasiče, z Fondu mládeže a sportu, na kulturní účely, obnovu venkova, ekologické aktivity a další. Kraj poskytl také finance na úpravu informačního systému nemocnice ve Zlíně, aby bylo možno jej propojit se záchrannou službou. Vizí do budoucna je propojení s dalšími nemocnicemi v kraji.

Zastupitelstvo také schválilo záměr převzetí daru – sbírky Mnislava Zeleného, známého také pod indiánským jménem Atapana. Zelený je etnograf a cestovatel, zabýval se především domorodými Američany, zejména v Amazonii. Jednu knihu od něj jsem měl možnost kdysi dávno číst a považuji jej za odborníka, proto také očekávám, že jeho sbírka bude pro kraj velmi cenná.

V oblasti dopravy došlo ke schválení memoranda o dopravní obslužnosti s Olomouckým krajem, takže kraj má ohledně zajištění přeshraničních linek navázanou nějakou formu spolupráce se všemi kraji.

Velmi diskutované bylo zvýšení příspěvků obcí na dopravní obslužnost z 85 na 100 Kč na obyvatele. I když se jedná o poměrně malou část nákladů kraje na dopravní obslužnost, někteří zejména starostové obcí projevovali nespokojenost. Nicméně zvýšení prošlo poměrně hladce.

Asi ještě diskutovanějším bylo vypsání veřejné zakázky na údržbu silnic. Kraj si pro tento účel před lety založit vlastní organizace na správu a údržbu silnic. Téměř každá soukromá firma by v podobném případě postupovala tak, že by zakázku zadala své vlastní dceřinné společnosti. Kraj je ovšem našimi zákony v tomto diskriminován, udělat to za současné situace nemůže, musí vypsat výběrové řízení. Někteří zastupitelé proto navrhovali, ať jsou kritéria zakázky mnohem přísnější, aby výběrové řízení mohla vyhrát jen dostatečně kvalitní firma. To ovšem dle právníků není možné, protože by se kraj dostal do podezření, že šije řízení na míru. Proto byla nakonec schválena poměrně benevolentní kritéria.

Na závěr dodávám, že po zastupitelstvu zveřejnil STAN článek, kde se chlubí, jak byli jejich zastupitelé na daném zastupitelstvu aktivní. Jejich aktivita ovšem spočívala ve vznášení různých dotazů a připomínek, z nichž některé byly věcné a logické, jiné bych tak ovšem neoznačil. U bodu Porušení rozpočtové kázně si stěžovali, že bod je pořád dokola a že by se měla změnit pravidla, aby se nemuseli takovéto věci řešit. Nicméně pravidla jsou nastavena podle ministerstva financí a bod je zařazován již tak dlouho, že člověk žasne, že jim to nezačalo vadit dříve...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama