ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2015 9:46:23

Kraj pomůže městu Zdice v revitalizaci vrchu Knihov

Kraj pomůže městu Zdice v revitalizaci vrchu Knihov

Středočeský kraj hodlá podpořit projekt revitalizace vrchu Knihov, který se nachází v obci Zdice.

Středočeští radní dali projektu zelenou na své nedávném zasedání. „Rozhodli jsme se akci podpořit, protože by byla škoda nechat projekt, který slibuje krásné relaxační prostředí pro turisty i rodiny s dětmi, ležet ladem. Kraj vlastní do roku 2017 stavební povolení na objekty rozhledny, víceúčelového hřiště, občerstvení, sklad a WC. Město je pak vlastníkem pozemků,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Celkové náklady projektu zatím nejsou vyčísleny, ale mohly by se pohybovat okolo 11 milionů korun. „Nyní chceme právně ošetřit vlastnictví pozemků a nechat zpracovat projektovou dokumentaci pro provedení stavby. Pak vyhlásíme veřejnou zakázku na zhotovitele stavebních prací,“ upřesnil další postup náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD).

Projekt s názvem „Lesopark Knihov“ město Zdice už řeší delší dobu. Zatím zde proběhly 3 etapy úprav v celkové hodnotě 10,5 milionu korun, první dvě byly financovány ze středočeského Fondu životního prostředí, zbývající část pak ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Vznikly zde nové cesty, lavičky, dětské hřiště a herní prvky, informační cedule a odpadkové koše. Poté, co kraj uskuteční svou část projektu, bude se město Zdice o zrevitalizovaný vrch starat.

Vrch Knihov uzavírá ve východním směru Zdické údolí. Podle pověsti stával na kopci knížecí hrad Kniehov, odkud zbrojnoši střežili obchodní cestu údolím Litavky.  Skutečně zde v 10. století existovalo nevelké slovanské hradiště, jež pravděpodobně navazovalo na ještě starší osídlení. V 18. a 19. století se na jihovýchodní straně Knihova v několika lomech těžil kámen pískovec, který se na místě upravoval do potřebných rozměrů. V roce 1923 byl kopec Knihov z obecních prostředků upraven na lesopark, jenž se stal vyhledávaným místem občanů k odpočinku. Později bylo na Knihově vybudováno přírodní hlediště a plocha, na které se v letních měsících konalo nejedno ochotnické divadelní představení a mnoho tanečních zábav.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama