Mgr. Ing. Petr Vysloužil

kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Bedihošť
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2015 8:30:08

Mír, ne válku pane Kučmo!

 Mír, ne válku pane Kučmo!

Raději federalizaci než nesmyslné prolévání krve, které stejně nikam nevede v přetrvávajícím ukrajinském konfliktu na východě.

„Raději válku  než federalizaci“ tato silná slova prohlásil 23. 6. 2015  před zasedáním Kontaktní skupiny v Minsku bývalý prezident Ukrajiny Leonid Kučma, coby patřičně instruovaný „vyslanec“ pro nové kolo jednání od současného prezidenta Petra Porošenka.

 Totéž následně prohlásil i samotný prezident Petr Porošenko o den později, ale tentokráte bez protěže války. Receptem  na urovnání krize má být u  obou těchto státníků decentralizace všech oblastí Ukrajiny. Nikoliv federalizace, která podle Leonida Kučmy je cestou k rozpadu Ukrajiny. Závazek z minských dohod o poskytnutí zvláštního statusu odštěpeneckým provinciím na východě ani slovo.

 Ukrajina ztrácí okrajové oblasti, nejprve Ruskem anektovaný Krym, a nyní Luhaňskou a Doněckou oblast. Dalšími kandidáty na odtrhnutí jsou Zakarpatí a jižní Besarábie (Budžak). Destabilizační proces zde již probíhá  opět za silné  podpory  Ruska. Jako chybné do budoucna se může ukázat rozhodnutí současného prezidenta jmenovat do funkce gubernátora Oděské oblasti svého poradce „čerstvého Ukrajince“ exprezidenta Gruzie Michaila Saakašviliho, s kvalifikací  „praxe“ při  potlačování  separatismu pod Kavkazem. Jeho program  už budí odpor zvláště v jižní Besarábii.  

 Ukrajina se dle mého soudu podobá „cibuli“, vnější slupky  postupně odumírají a olupují se. Nakonec podle všeho zůstane jen „zdravé jádro“. Pokud tedy nebude  proces urychlen hnilobou zevnitř.

 Při mé návštěvě Ukrajiny v květnu tohoto roku jsem si nemohl nevšimnout únavu zdejších obyvatel z dlouhého krvavého konfliktu na východě. Z letargie už nevytrhává Ukrajince ani masivní, na city útočící propaganda současné státní moci. Lidé podléhají apatii a jejich velkou starostí je mimo jiné masivní pokles životní úrovně, vracející Ukrajince někde do počátku 90tých let. Z rozhovorů  je patrná ochota zdejších obyvatel k uzavření míru a to  téměř za  jakoukoliv cenu.

 Ukrajina, kterou jsem procestoval za posledních 20 let křížem krážem, není jednotným etnickým státem. Nemyslím si, že bude všem v tomto dnes nešťastném státě nešťastných obyvatel vyhovovat nynější „proevropský“ lvovsko-haličský nacionalismus aplikovaný současnou vládou na všechny obyvatele Ukrajiny.  Bylo by na zváženou, zda by za cenu masivních ústupků bylo lépe uzavřít mír s odbojnými „opolčency“ a vytvoření nějaké formy federace, dokud je ještě čas. Hrozí totiž, že v budoucnu již nebude co federalizovat. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama