Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2015 12:58:07

Kdo může za krvavý pátek?

Kdo může za krvavý pátek?

Ať se již jednalo o náhodu nebo koordinované útoky, minulý pátek bude pro Evropu navždy dalším výstražným mementem.

 Při teroristických útocích v Kuvajtu, Francii a Tunisku během jediného dne zemřelo nejméně 77 obětí a stovky dalších byly zraněny. V Sousse, v Tunisku byla většina obětí z Evropy a jen náhodou mezi nimi nebyli naši spoluobčané.

K útokům se přihlásil Islámský stát a je jednoznačné, že jeho bojovníci po celém světě tak vyslyšeli výzvu k vystupňování útoků proti nevěřícím během současného ramadánu. Útoky se zařadily po bok nedávným masakrům v redakci Charlie Hebbdo v Paříži, v židovském muzeu v Bruselu a dalším. Bez ohledu na to, kde k jednotlivým útokům došlo, je paradoxní, že jejich pachateli nejsou zpravidla nějací utečenci z Afriky, zvyklí na zabíjení, ale naši evropští spoluobčané, Francouzi, Britové, jejichž rodiny žijí v evropských zemích po několik generací. Stejně tak se ale klidně může jednat podle pasu o Němce nebo Američany, nebo dokonce i Čechy.

Proč tito Francouzi, Britové a další vlastně inklinují k Islámského státu? Co je příčinou toho, že se druhá nebo třetí generace imigrantů v těchto zemích radikalizuje natolik, že je schopná odvrhnout všechny atributy „pohodlného“ evropského života, po kterém tolik toužili jejich rodiče, a začít zabíjet ve jménu Alláha všemohoucího?

Příčinou jejich radikalizace je především neschopnost minulých i současných vlád Velké Británie, Francie a dalších zemí. Neschopnost integrovat potomky imigrantů ve svých majoritních společnostech, neschopnost poskytnout jim stejné příležitosti jako mají (z jejich pohledu) Ti ostatní. Výsledkem je jejich příklon k fanatickému konzervativnímu islámu, neboť ten jim nabízí nový smysl života a pocit, že někam patří. Jejich novým, spravedlivějším světem se stává umma, společenství věřících.

Jsou to proto vlády výše uvedených zemí, které jsou dnes hlavními cíli ale současně i viníky dřívějších i současných teroristických útoků!

Je také zřejmé, že se i Česká republika dříve nebo později stane cílem útoků, podobných těm v Paříži nebo Bruselu. Patříme k západní Evropě, posíláme své vojáky do boje proti islamistům, máme v Praze množství židovských památek. Měli bychom s tím proto počítat a připravovat se intenzivně na obranu proti takovým útokům. A především bychom měli velmi promyšleně a systematicky pracovat v oblasti imigrační politiky, neboť my si dnes, kdy je radikální islám na postupu, chyby, kterých se dopustily západní vlády, nemůžeme dovolit!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama