Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2015 19:03:00

Ministr Herman jednal v Brně se svým ukrajinským protějškem

Ministr Herman jednal v Brně se svým ukrajinským protějškem

Daniel Herman se ve čtvrtek sešel na bilaterálním jednání s ministrem kultury Ukrajiny Viacheslavem Kyrylenkem.

 Ukrajinský vicepremiér a ministr kultury přijel na návštěvu České republiky při příležitosti slavnostního zahájení festivalu Měsíc autorského čtení v Brně.

Čestným hostem 16. ročníku literárního festivalu Měsíc autorského čtení je letos právě Ukrajina. Vedle Brna, Ostravy, Košic a Wroclavi se také ukrajinský Lvov stal městem, kde se během měsíčního turné představí celkem šedesát spisovatelů.

Ministři kultury České republiky a Ukrajiny se spolu setkali v brněnském Moravském zemském muzeu, které je jednou z příspěvkových organizací ministerstva kultury.

Z jednání vyplynulo, že české ministerstvo kultury je připraveno nadále podporovat spolupráci s ukrajinskými partnery. Jedním z nástrojů by mělo být Ujednání o kulturní spolupráci, jehož platnost vyprší k 31. 12. 2015. Ministr kultury se domluvil s ukrajinským protějškem na sjednání nového dokumentu na další období, protože ujednání tvoří nezbytný právní rámec pro realizaci konkrétních projektů.

Na festivalu prezentuje svoji tvorbu 31 ukrajinských autorů

Soudobou ukrajinskou kulturní scénu naposledy prezentovala na Pražském Quadriennale ve Studentské sekci Polytechnická univerzita ve Lvově. Ministr Herman vyjádřil přesvědčení, že za čtyři roky se Ukrajina představí též v hlavní sekci PQ, tedy v Sekci zemí a regionů.

Byla též zmíněna výstava, kterou připravil ukrajinský Institut světové politiky a MZV ČR. Výstava karikatur s původním názvem There is a Better Side of Europe (Lepší stránka Evropy), která bude v pražském Českém centru zahájena příští týden, má za úkol ukázat výhody integrace Ukrajiny do Evropské unie.

„Za perspektivní oblasti spolupráce považujeme také například spolupráci v oblasti podpory literatury – tedy vydávání české literatury na Ukrajině a ukrajinské literatury v ČR, stejně jako podporu kontaktů mezi Národními knihovnami obou zemí,“ uvedl Herman na jednání s ministrem Kyrylenkem. V oblasti kontaktů mezi ukrajinskou scénou současného tance a taneční sekcí Institutu umění byly zmíněny rezidenční pobyty i vzdělávací projekty. Diskutovalo se i o spolupráci divadel malých forem, podpoře účasti Ukrajiny na vybraných festivalech (například festivalu dokumentárních filmů), či o předávání českého know-how ve sféře ochrany a restaurování památek i organizování výměnných stáží pro památkáře.

Po bilaterálním jednání ministři obou zemí slavnostně zahájili v brněnském Divadle Husa na provázku měsíc autorského čtení. Na festivalu prezentuje svoji tvorbu 31 ukrajinských autorů. Daniel Herman uvedl: „Je potěšující, že je letos hlavním hostem festivalu Měsíc autorského čtení právě Ukrajina. Díky účasti na festivalu se zvýší povědomí o Ukrajině, a to prostřednictvím literatury. Rovněž česká strana nabízí reprezentativní přehlídku předních spisovatelů, kteří zastupují různé žánry a prezentují pestrost české literatury v celé své šíři.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama