Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2015 19:30:00

Přibližně 720 milionů korun obdrží letos chovatelé prasat

Přibližně 720 milionů korun obdrží letos chovatelé prasat

Ministerstvo zemědělství letos připravuje nejvyšší možnou podporu pro chovatele prasat a dojnic.

 Například na ozdravení chovů prasat dostanou zemědělci zatím historicky nejvyšší částku, a to 720 milionů korun. Dalších 143 milionů je připraveno na zajištění dobrých životních podmínek prasat.

Sektory vepřového a mléka dostanou ještě letos výraznou injekci v podobě dotací od Ministerstva zemědělství.

„Do Nákazového fondu plánujeme přidat další peníze, takže v něm bude 1,1 miliardy korun. Přibližně 720 milionů korun obdrží chovatelé prasat, což je historicky nejvíc za pět let existence tohoto programu. A je to také maximum, které nám povoluje Evropská unie. Zbytek peněz je určen pro chovatele drůbeže. Loni dostali chovatelé prasat z Nákazového fondu 577 milionů korun, “ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vůbec poprvé dostanou chovatelé podporu v plné výši 100 % nákladů, které měli při ozdravování chovů. V roce 2014 jim dotace z Nákazového fondu uhradila jen 85 % výdajů.

Tyto peníze jdou z národního rozpočtu. Zemědělci mohou požádat například o podporu na dezinfekci, deratizaci, laboratorní rozbory účinnosti provedené dezinfekce nebo ošetření krmiva a napájecí vody podle programů schválených Státní veterinární správou.

Podpora směřuje do sektoru mléčných krav a prasat

Vedle podpor pro citlivé komodity, kde je pro chovatele dojného skotu připraveno 1,36 miliardy korun z evropských zdrojů, mohou v letošním roce čerpat prostředky i z Programu rozvoje venkova, který obsahuje zcela nové opatření zaměřené na dobré životní podmínky zvířat. Podpora z něj směřuje do sektoru mléčných krav a prasat.

„Očekáváme, že letos přidělíme 473 milionů na welfare dojného skotu a asi 143 milionů korun na prasata. Chceme tak posílit oblasti, které v poslední době čelí nízkým výkupním cenám. Chov dojného skotu a prasat patří k prioritám, proto předpokládáme, že je podobně vysokou částkou podpoříme i v příštích letech,“ uvedl ministr Jurečka.

Příspěvek můžou zemědělci využít na zvětšení prostoru ve stájích pro dojnice a selata, výběhy pro březí krávy nebo na preventivní hygienická opatření v chovech prasnic. Zvířatům se tak zajistí přirozené potřeby, což sníží úmrtnost a podpoří jejich přírůstek. Dotace je ze 75 % hrazena z evropských zdrojů a z 25 % z národního rozpočtu.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama