Mgr. Richard Brabec

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2015 6:31:00

Memorandum o spolupráci mezi ministerstvy ČR a Peru

Memorandum o spolupráci mezi ministerstvy ČR a Peru

Ministr Richard Brabec ve čtvrtek podepsal v rezidenci peruánské velvyslankyně v Praze Memorandum o porozumění o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí mezi MŽP ČR a MŽP Peru.

 Memorandum nyní putuje do peruánského hlavního města Limy, kde jej podepíše i ministr Manuel Pulgar-Vidal.

Text memoranda začal vznikat v roce 2013 a dokončen byl v první polovině letošního roku. Jeho podpis se dnes uskutečnil za přítomnosti J. E. Maríe Susany Landaveri Porturas, velvyslankyně Peru v Praze.

„Jsem rád, že jsem dnešním podpisem memoranda o spolupráci našich ministerstev mohl stvrdit dlouholeté kontakty s peruánskou stranou, které sahají až do roku 2003. Tehdy začala mezi ČR a Peru spolupráce v oblasti životního prostředí prostřednictvím Zahraniční rozvojové spolupráce. České ministerstvo také pomohlo svými konzultacemi a předáváním zkušeností při zakládání peruánského ministerstva životního prostředí o pět let později,“ prozradil ministr Richard Brabec.

„Mezi oblasti spolupráce stanovené v Memorandu o porozumění patří např. změna klimatu, včetně adaptačních opatření, odpadové hospodářství a vodohospodářství, ochrana biodiverzity, environmentální výzkum a technologie nebo udržitelný management národních parků a chráněných území. Memorandum má také za cíl podpořit spolupráci mezi soukromým a veřejným sektorem,“ doplnila velvyslankyně J. E. María Susana Landaveri Porturas.

Peru také představuje perspektivního obchodního partnera

Čeští experti v Peru v minulosti pracovali např. na geomorfologických či vodohospodářských projektech (spadajících mezi tzv. adaptační opatření na změnu klimatu). Konkrétně např. při vyhodnocování rizik v povodí řek Chiry a Piury na severozápadě Peru, rozvoji využití a ochrany podzemních, zvláště termálních a minerálních vod apod. Peru v současné době také představuje perspektivního obchodního partnera pro české exportéry v oblasti environmentálních technologií [1], což potvrzuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu jeho zařazením mezi tzv. zájmové země v rámci Exportní strategie ČR.

Dnes podepsané memorandum tak přináší nový rámec pro plánované budoucí aktivity. Ty by dle textu dohody měly probíhat formou výměny zkušeností, know-how a informací, organizací společných seminářů a workshopů, nebo podpory výzkumné a technologické spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí.

Poznámky:
[1] Pro usnadnění transferu českých environmentálních technologií je možné čerpat z databáze českých environmentálních technologií a služeb (ENVIBASE - database of Czech companies providing services in the field of environmental technologies), které MŽP provozuje na na svém webu ZDE. Jde o seznam organizací a firem poskytujících environmentální technologie a služby, které mají kapacity poskytovat své služby a produkty na trzích třetích zemí, zejména rozvojových.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama