Ing. Michal Kučera

  • TOP 09
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2015 8:35:00

Alibismus a populismus brání vládě rozhodnout o těžebních limitech

Alibismus a populismus brání vládě rozhodnout o těžebních limitech

Vláda, a zejména ministr průmyslu Mládek a ministr pro životní prostředí Brabec, se v diskuzi o prolamování těžebních limitů neustále alibisticky odvolávají na další a další studie.

Je ale třeba si uvědomit dvě zásadní skutečnosti. Zaprvé: Žádné studie za ministry ani za vládu nerozhodnou. Rozhodnutí o prolomení či zachování ekologických limitů těžby je rozhodnutí čistě politické. Podkladů, čísel a materiálů je dost. Teď už jde jen o to, aby se vláda konečně vyjádřila a nekličkovala. Bohužel mnozí ministři až teď zjišťují, že nejsou jen krásná a líbivá rozhodnutí. Že jsou rozhodnutí, která se nebudou líbit jedné nebo druhé straně. Jako v případě prolomení či zachování limitů těžby.

Zadruhé je třeba zdůraznit, že neustálé odsouvání a odkládání rozhodnutí o osudu limitů těžby hnědého uhlí nikomu nic dobrého nepřinese. Obce, těžařské firmy, zaměstnanci i lidé žijící v okolí hnědouhelných lomů by už konečně měli mít jistotu. Budou limity prolomeny? Když ano, tak lomu ČSA nebo jen na lomu Bílina? Nebo budou limity plně zachovány? Takové otázky si kladou lidé z Ústeckého kraje dnes a denně.

Vláda nedávno schválila aktualizovanou Státní energetickou koncepci ČR. O limitech ale nerozhodla a vyžádala si další podklady. Ptám se tedy, nakolik je energetická koncepce skutečně aktuální, když se dnes, podle ministrů stále neví, kolik hnědého uhlí bude potřeba a kolik ho budeme v následujících letech v Ústeckém kraji těžit?

Vláda nebude moci před rozhodnutím kličkovat navěky. Čím více ale bude otálet, tím hoší dopady ale její rozhodnutí bude mít.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama