Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2015 23:41:03

Sedmnácté zastupitelstvo aneb Diskuze k holešovské zóně

Sedmnácté zastupitelstvo aneb Diskuze k holešovské zóně

Zastupitelstvo se konalo 24.6. Významná debata se otevřela k průmyslové zóně v Holešově. Bylo kritizováno, že zóna se neplní a zůstává poloprázdná.

Poslanec Gazdík dokonce uvedl tvrzení, že zástupci některých firem zrušili jednání s Industry Servis (organizace založená krajem, která má zónu na starosti) kvůli nekompetentnosti jejího vedení.

Ze situace v holešovské zóně jsem také značně konsternován. Nejenže zóna neplní svůj účel, předložený závěrečný účet kraje navíc ukázal, že je ještě ke všemu ztrátová. Uveďme, že za ztrátovost byly dříve masivně kritizovány nemocnice (i když zde došlo v poslední době k velkému zlepšení a pozitivní bilanci hospodaření), které aspoň svůj účel, léčení, plnily. I proto jsem v diskuzi vystoupil i já a vyjádřil jsem názor, že pokud existují informace o nekompetentnosti vedení Industry Servis, měly by být jednoznačně prověřeny, protože podobné názory (někdy i mnohem drsnější) slýchám i od občanů. Koneckonců, každý si může na internetu dohledat, kdo je předsedou představenstva zóny a z dostupných informací si vytvořit vlastní názor, zda se do funkce dostal díky svým manažerským schopnostem a zkušenostem nebo díky politické příslušnosti v době, kdy kraj ovládala jeho strana.

Za důležité považuji i vystoupení radního Mařáka, který poukázal na činnost některých „ekologických aktivistů“, kteří blokují rozvoj zóny za každou cenu. K tomu mohu podotknout, že jsem se sám jakési besedy pořádané těmito lidmi zúčastnil. Na besedě prezentovali svoji kritiku záměru jedné firmy postavit si tam nějaké budovy. Nejprve se snažili dokazovat nereálnost záměru malým plánovaným množstvím zaměstnanců. Poté však začli tvrdit, že doprava bude představovat přílišnou zátěž. Tedy z toho mi plyne, že pokud pro ně doprava z tak malého množství zaměstnanců představuje přílišnou zátěž, tak asi nechtějí zónu vůbec. To ale natvrdo neřekli. Považuji za správné, když lidé hájí ekologii, ale musí to mít hlavu a patu, a to, mám obavu, není tento případ. Vedení Industry Servis se ovšem nemůže vymlouvat jen na ekologické aktivisty.

Zastupitelstvo samozřejmě nebylo jen o průmyslové zóně. Byl schválen úvěr pro zlínskou nemocnici na financování 0. etapy centrálního objektu. Byla schválena také darovací smlouva, kdy Český olympijský výbor poskytl kraji peníze na dotace do sportu.

Došlo také na dříve diskutované téma osvětlení přechodů, kdy na jednom z minulých zastupitelstev nebyla schválena dotace na osvětlení v obci Poličná. Po kritice některých zastupitelů byla vypsána výzva. O „oprávněnosti“ kritiky některých zastupitelů dosti vypovídá fakt, že se do výzvy přihlásily jen tři obce. Obec Bojkovice však nesplnila podmínky a tak kromě obce Poličná dostala dotaci jen obec Lešná.

Osobně za velmi kontroverzní považuji i bod nazvaný Dotace v oblasti sportu. Šlo o dotace na některá sportovní zařízení a na Mistrovství Evropy ve fotbale, kde část zápasů se měla hrát i na stadionu FC Slovácko v Uherském Hradišti. Dotace na mistrovství přitom považuji za v dané chvíli naprosto zbytečné – v době hlasování se už mistrovství dávno hrálo a neschválením dotace by tedy Hradiště o akci nepřišlo. Navíc kraj již loni dotaci na stejný účel poskytl. A Uherské Hradiště tři miliony na vylepšení stadionu pro FC Slovácko od kraje nepotřebuje, takové peníze jim může poskytnout samo FC Slovácko, vždyť jen v roce 2012 mělo zisk 35 milionů! Myslím, že peníze spíše potřebují neziskové sportovní organizace, na jejichž fungování se skládají členové, než profi klub. Bohužel, můj názor byl na zastupitelstvu, ale i v klubu KSČM značně menšinový a dotace prošly.

Zastupitelstvo jsem bohužel neabsolvoval celé, poprvé jsem na části zastupitelstva absentoval, a to z důvodu konání přijímací zkoušky na studium navazujícího magisterského oboru. Pro zvědavce mohu uvést, že jsem u přijímací zkoušky uspěl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama