Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2015 20:59:00

Tato vláda chce otřesně vydělávat na neštěstí jiných? To je hazardní lobby

Tato vláda chce otřesně vydělávat na neštěstí jiných? To je hazardní lobby

Projev na na 29. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 7. 2015 k bodu Návrh poslance Jana Volného na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách.

Vážené dámy a pánové, já vůbec nechápu tento návrh hnutí ANO, protože vůbec nevím, odkud se tady berou ty počty. Připadá mi, že tento návrh je normálně lobbing hazardních firem a lobbing hazardní lobby.

Studie Národního ústavu duševního zdraví z roku 2014 jasně vyčísluje náklady spojené s hazardem až na 16 mld. Kč. Pak je tady ještě jedna studie. Je to studie hazardních her v České republice, a ta vyčísluje náklady spojené s hazardem až na 30 mld. Kč. Rozdíl je dán zejména tím, co všechno se do nákladů započítává.

Pak jsou tady další tvrdá data, a to, že výnosy pro veřejné rozpočty a pro rozpočty krajů a obcí ze zmíněných hazardních her se pohybují v řádu 6 - 7 mld. Kč. To znamená, rozdíl je - i při té nižší studii nějakých 7 - 8 mld. Kč, na co doplácejí občané České republiky na hazard.

A teď tady slyšíme návrh hnutí ANO, že prý díky pětiprocentní daňové sazbě, nějaké změně, se dostanou do pokladny další 2 mld. Tak k tomu mi stačí základní násobilka, abych si spočítal, že stále na to stát doplácí.

Takže co to tady předvádíte za nesmysl, to vůbec nechápu. Ta čísla jsou tady zcela jasná a nadále stát na to doplácí.

Takže já říkám úplně na rovinu, že tento návrh mi připadá, že je to jenom zástěrka někoho, kdo je prostě zlobbován hazardní lobby a není prostě schopný hazard zakázat.

Dále bych dodal, že podle dostupných studií v České republice je přibližně 100 tis. patologických hráčů. Počet osob, který je negativně zasažen hazardem, je však mnohem vyšší. Jedná se především o rodinné příslušníky, zaměstnavatele nebo věřitele patologických hráčů. Ze studií vyplývá, že tedy celkem přímo a nepřímo je negativně zasaženo hazardem 1 až 1,5 mil. obyvatel České republiky. A tato vláda se chová tak otřesně, že chce vydělávat na neštěstí jiných? To znamená, místo toho, aby patologickou závislost, nemoc, se v podstatě snažila léčit, tak ještě na té patologické závislosti, na nemoci ostatních lidí a na lidském neštěstí vydělává a ještě se z toho snaží vyrejžovat peníze. To je skutečně otřesný případ.

Musím samozřejmě říci, že každá norma, která omezí nějakým způsobem hazard, si zaslouží podporu a je dobrá. Na druhou strany tady přestaňme lhát, že takováto omezení problém s hazardem vyřeší. Bohužel, jako u alkoholismu platí, že v případě závislých osob neexistuje nějaké moderované drogování. Jediné řešení je absolutní abstinence.

A opět, abych si pomohl někým jiným, nějakými odborníky nebo nějakými odbornými studiemi, tak se stačí zeptat například primáře bohnické psychiatrické léčebny Karla Nešpora. Ten vám řekne, zdali váš návrh zákona řeší hazard, nebo ho řeší absolutní abstinence.

Takže znovu říkám - přestaňte tady předvádět nějaké nesmysly. Je to lež, ten váš návrh zákona. Neřeší to vůbec žádný hazard, nadále jenom parazitujete na lidském neštěstí.

K tomu bych rád připomněl, že již tady ve Sněmovně leží téměř rok naopak náš návrh zákona, kterého jsem spoluautorem, a který zavádí úplný zákaz výherních hracích automatů a jejich internetových obdob. Netýká se to samozřejmě pokeru, netýká se to sázek na sportovní zápasy. A vaše vládní koalice se chová tak neuvěřitelně nedemokraticky, že odmítá i téměř po roce tento návrh zákona dát k projednání na plénu Poslanecké sněmovny. Vy ho prostě odmítáte dát sem, aby to lidé neslyšeli, abyste se nemohli vlastně tady v hlasování demokraticky vyjádřit, zdali skutečně jste proti hazardu nebo ne. Vy to prostě řešíte tak, tato vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, že prostě raději strčíte hlavu do písku. No, to by byla ještě lepší varianta. Prostě to na program schůze nedáte.

Místo toho se tady říkají nějaké úplné nesmysly, přestože odborníci i odborné studie říkají, že je to jinak. Dokonce ani selské počty nefungují. Stát na to prostě dále doplácí.

Samozřejmě to, zda budou lidé prohrávat po menších částkách nebo nějak jinak, to vůbec neznamená, že prohrávat nebudou a že nebude možné během pár hodin prohrát celou výplatu nebo sociální dávky.

Také jsem tady slyšel argument, když jsem se tady snažil lobbovat v dobrém za to, aby se na pořad schůze téměř po roce dostal náš návrh zákona na úplný zákaz výherních hracích automatů a jejich internetových obdob, že prý by vznikla nějaká šedá zóna, nějaké černé herny. No tak to je snad argument už úplně k smíchu. Tak proč je tedy zakázána dětská pornografie? Proč je tedy na internetu a je to zakázané? Takže to také tedy necháme jen tak, že si s tím poradí trh, nebo že vzniknou nějaké černé stránky, nebo já nevím kde co.

To přece takhle není. To bychom tady mohli nechat lichvu. Ostatně, my už jsme návrh ohledně lichvy předložili, vaše vláda, přestože to má v programovém prohlášení, tak za rok a půl nepředložila vůbec nic, ani jeden návrh ohledně lichvy, ani jeden vládní návrh ohledně exekutorů, takže sliby chyby, prostě neděje se tady vůbec nic, nic nejste schopni předložit.

Já samozřejmě vidím, přiznám se, že vidím určitou snahu některých navrhovatelů, že jakoby chtěli řešit hazard, ale skutečně si nejsem jistý, když tady vidím ty odborné studie a vidím, že to prostě nehraje finančně, ani to nehraje na základě toho, co tady říkají skuteční odborníci, tak si nejsem jistý, zdali se jedná skutečně o tuto snahu, resp. začínám si být jistý, že se jedná o snahu vyhovět hazardní lobby ve smyslu, abychom naoko vyhověli společenské poptávce, ale zároveň hazard nadále legitimizujeme, protože ho ve skutečnosti podporujeme. 

Respektive vy ho podporujete. Já jsem proti. Vládní koalice ho podporuje.

O snahu řešit podstatu problému totiž tady určitě nejde. To jsem tady doložil i na těch studiích i na odbornících. To znamená nikoli Okamura, ale odborné studie a odborníci říkají, že řešením je pouze absolutní abstinence. To je, jako kdybychom řekli ano, prodávejte heroin, ale pouze kilo na osobu, nebo někde za rohem. A nebo někde v předem určeném místě, kde ukáže někdo občanský průkaz, abychom věděli, kdo si teda legálně píchne nebo ne. To je přeci absolutní nesmysl.

Ale oproti heroinu nebo alkoholu je u hracích automatů rozdíl. Ony totiž neposkytují žádnou rozkoš. Lidi táhne pouze vidina peněz. Bohužel vidina marná, protože v souboji s automaty samozřejmě nelze dlouhodobě nikdy vyhrát. A znovu opakuji, že jediné řešení, které jsme tady navrhli, a i my za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) jako jediní tady ve sněmovně navrhujeme, a ten zákon nám tu už rok leží, úplný zákaz výherních hracích automatů a jejich internetových obdob.

Takový zákon, jak jsem říkal, už tady leží téměř rok a vládní koalice odmítá o něm diskutovat a odmítá o něm hlasovat. Já si totiž myslím, že drtivá většina občanů, minimálně našich voličů, si přeje úplný zákaz. A vy tady pořád rozebíráte, jestli zakázat méně či více, nebo tady slyším nějaké na oko pseudoutrápené názory, jak si obce neumí poradit. Vždyť bychom si poradili hned. Můžeme to zakázat a je to přece vyřešeno.

Takže shrnuto a podtrženo, já za sebe tuto novelu podpořím, protože za jakýkoli alespoň náznak, že se něco zpřísňuje u hazardu, prostě jsem rád. Je to sice minimální a zcela nesystémový posun, ale já prostě politikařit nebudu, jako tady předvádí vládní koalice, že odmítá dobré návrhy, a to byli exekutoři, lichva za ty roky, placení DPH až po zaplacení faktury, co jsem tady navrhoval loni, jak by to ulevilo živnostníkům, ne nějaké zavádění ještě dalších restriktivních opatření... Všechno jste odmítli, nic jste sami nenavrhli.

To znamená ale, znova říkám, že cílem našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je úplný zákaz výherních hracích automatů, také videoloterijních terminálů, to v tom našem návrhu zákona je, a jejich internetových obdob.

A doufám, že tato vládní koalice konečně přestane blokovat můj návrh zákona a konečně ho propustí k normálnímu projednání do sněmovny a začne se chovat skutečně demokraticky, abychom o něm mohli hlasovat, a ne nějaké tyto pseudonávrhy, které ve skutečnosti vůbec nic neřeší a jenom parazitují nadále na lidském neštěstí, na kterém na základě vašeho návrhu i dosavadní praxe pouze v miliardách korun doplácejí občané České republiky ze svých kapes.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama