Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2015 9:07:00

Řekové nejsou jediní viníci krize

Řekové nejsou jediní viníci krize

Nemohu souhlasit s panem prezidentem Zemanem s vykreslováním Řecka jako jediného viníka současné krize. Ani srovnání s Irskem a Portugalskem není správné.

Irsko utrpělo jednorázovou bankovní krizi, ze které je možné se dostat snáze. Portugalsko v menší míře má stejný problém jako Řecko a problémy nepřekonalo a státní dluh tam stále roste.

Příčiny krize jsou hlubší než pouhý nepořádek v hospodaření řeckého státu.

Od počátku vstupu Řecka do eurozóny bylo jasné všem, že Řecko neplnilo podmínky vstupu. Zahraniční banky půjčovaly, aniž by si připouštěly, že dluhy výrazně naskakují. Řecko posledních 5 let výrazně šetřilo, ovšem léčba naordinovaná věřiteli uvrhla zemi do ještě větších dluhů, nezaměstnanosti a hospodářského propadu.

Německo a další země a věřitelé se nemohou vylhat, že to nevěděly. Nyní by věřitelé i ti, co se podílely na tomto rozhodnutí, měly nést svou odpovědnost.

Proto mě ve vyjádření pana prezidenta chybí postoj k příčinám krize a minulým doporučením věřitelů, které se evidentně neosvědčily. Jistěže jedním z řešení je vystoupení Řecka z eurozóny, ale nelze takto doporučovat jejich „vyhození“ z eurozóny, protože mají nepořádek.

Souhlasím s kritikou, že by Česká republika neměla platit za dluhy Řecka, to by si měly vyřešit státy eurozóny samy a nemohou o tom rozhodovat bez nás.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama