Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2015 14:50:00

Mezigenerační soužití

Mezigenerační soužití

Počet rodin, kde soužití mladší a starší generace narůstá, se stává trendem, jenž přitahuje mnohem více pozornosti než v minulosti.

Z toho vyplývají různé mezigenerační konflikty, které patří spolu s manželskými problémy k nejčastějším mezilidským sporům. Myšlenka společného soužití s odrostlým dítětem může vyvést celou rodinu z rovnováhy, nehledě na dobré vztahy. Lidem, kteří finančně podporují svoje dospělé děti a navíc se starají o svoje rodiče, se říká sendvičová generace, poněvadž jsou obloženi závazky ze dvou stran. Se stárnoucí populací a potomstvem mladých „dospěláků“, kteří usilují o dosažení finanční nezávislosti, se tak břemeno a zodpovědnost střední generace zvyšuje.

Tím hlavním důvodem, proč se tak děje, je ekonomické hledisko, neboť pro dvě rodiny je jednodušší bydlet v jednom domě než ve dvou domech. Zejména v dnešní finančně složité době, kdy lidé nemají peníze a navíc hrozba v podobě finanční krize nikterak nepomáhá mladým lidem postavit se na vlastní nohy. Dalším důvodem je, že stárnoucí rodiče potřebují péči a často je lepší se o ně postarat doma, než platit ošetřovatelky nebo je přemístit do pečovatelského domu. Většinou to vychází z toho, že rodiče se starali o nás a je přirozené, že se děti dokážou postarat o své rodiče. Mnohdy na malichernostech stavěné mezigenerační problémy je třeba potlačit a hledat výhody soužití s rodiči. Vždyť i nás za pár let potká ten samý problém a bylo by dobře, kdybychom se i my v budoucnu dovedli se svými dětmi domluvit a být si vzájemně prospěšní.

Ing. Pavel Janeček, zastupitel města Náchoda

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama