PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2015 20:21:30

Kápu leteckých masakrů učarovaly internační lágry

Kápu leteckých masakrů učarovaly internační lágry

„Generál Wesley Clark, velící NATO v době amerického bombardování Srbska, minulý týden navrhl, že ´neloajální Američané´ patří ´po dobu konfliktu´ do internačních táborů,“ píše Ron Paul, dřív letitý kongresman i uchazeč o Bílý dům.

lark, inkasující luxusní penzi, si vzal za záminku nedávný incident v Chatanooga. Podobných zvěrstev zažívá Amerika rok co rok desítky.   Tentokrát mu však padlo za oběť pět vojáků. Generál, masakrující Srbsko hlava nehlava, propadl rázem nostalgii k časům, za něž se osvícenější Amerika stydí.

A sice - Ron Paul ho cituje doslova – k „internací amerických občanů, jež byli  ze sympatií s nacismem třeba jen v podezření“. „Poslali jsme je do lágru“ - a  jejich „svoboda projevu“ byla vedlejší. Právě po tom by podle Clarka měla sáhnout i dnešní vláda. „Identifikovat lidi, co se radikalizovat asi budou.“   „Utnout to v samém zárodku“.

Clark kandidoval roku 2004 na prezidenta. Stát se jím, jsme na tom ještě hůř, píše Paul s odkazem na generálův poslední vrtoch. Teď to však, všímá si hned dál, bere jeho stopou i Donald Trump, žhavý kandidát na příští hlavu státu.  Například „svým nedávným výrokem, že whistleblower NSA Edward Snowden je velezrádce a jako s takovým s ním třeba naložit“. A „vláda by ho tedy měla zabít“.

Všechna „podobná prohlášení jsou jen odrazem rozčarování, jemuž Washington propadá po 15 letech války proti teroru“. Války, „co ne a ne cokoli vyhrát“, takže „ve skutečnosti jsme na tom ještě hůř, než dokud nezačaly“. Problém přitom není v tom, co poutá „hašteření o změnách taktiky“. Je jím   „sama strategie intervencí, na níž se nemění zhola nic“.  

„Armádní generál ve výslužbě Mike Flynn, šéf Vojenské zpravodajské služby (DIA) za amerických válek v Afghánistánu a Iráku, se tento týden vyjádřil na Al-Džazíře, že americké drony zplodily teroristů víc, než kolik jich pobily.“ Že „oč víc nasazujeme zbraní a shazujeme bomb, tím víc celý konflikt  jen živíme sami“.

Ron Paul v tom vidí i velké domácí riziko: „Je totiž téměř nevyhnutelné, že vztek válečných jestřábů se obrátí dovnitř, proti Američanům samým, kterým je z drahých válek, co nemají konce, nanic. Z toho, že Spojené státy prohrály  vietnamskou válku, viní také mnozí ty, kdo proti ní protestovali doma, místo  šílenství války samotné, jíž vedla v prvé řadě ruku lež.“

„Doufejme jen, že Clarkovy a Trumpovy výhružky nejsou pokusný balónek, kam až se naše svobody dají přiškrtit. Důvodů k obavám je totiž hned několik.“ Čerstvě k nim přibyl i návrh zákona z minulého týdne. Ministru zahraničí dává neomezené právo, aby lidem, co podle jeho názoru „poskytli ´podporu´ či ´pomoc´ teroristické organizaci, odebral americký cestovní pas. Komu je odebrán pas, ten ztrácí právo cestovat, což je také internační tábor svého druhu.“ Aniž má postižený „nárok na odvolání či regulérní soud“, kdežto úřady  si své arbitrární kroky i důvody mohou zamknout za sedmero západy.

„Chce to si vynutit, aby byl šíleným válkám, o nichž už připouští i experti, že věci mění jen k horšímu, konec. Silnou obranu potřebujeme určitě, provokovat nenávist jiných drony, bombami a podněcováním změny režimů v zahraničí bychom však neměli.“

„A tady doma své občanské svobody před vládnoucími elitami, které v nás vidí nepřítele stále víc, ubránit musíme.“

Do We Need to Bring Back Internment Camps?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama