Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2015 13:56:10

Naše munice zabíjí vojáky naších spojenců

Naše munice zabíjí vojáky naších spojenců

Zahraniční politika státu by měla koncepčně a dlouhodobě hájit suverenitu a zájmy naší země. Hezká teorie, ale ta platí pro země, které mají zahraniční politiku. Česká republika to rozhodně není.

O bídě naší zahraniční politiky a také politiky EU a NATO, podávají dnes důkaz události v Iráku. Turecko zahájilo vojenské akce na severu Iráku proti Kurdům. Dovolím si připomenout, že Turecko je náš spojenec v NATO. Kurdská otázka se bytostně dotýká legitimních bezpečnostních zájmů Turecka.

Turecko v této věci vždy bude jednat tvrdě a nekompromisně. Nyní se mu ovšem postaví Kurdové vyzbrojeni vládou České republiky. Naše vláda v poslední době dodává Kurdům munici a vojenský materiál. Samozřejmě v rámci aktivit EU a NATO.

Naše dodávky jsou součástí laxního přístupu západu k válce s Islámským státem. Jsou důkazem pro dvě věci. Především to dokazuje naprostou nemohoucnost a nekompetentnost české zahraniční politiky. Jestli má naše země dodávat vojenský materiál do Iráku, pak jediným příjemcem může být jen legitimní irácká vláda.

Jinak jde o porušení mezinárodního práva. Druhou možností je opravdu bezohledný kšeft zbrojařů za peníze daňových poplatníků, neboť pochybuji, že Kurdové platí. V každém případě skandálně ohrožujeme naše vztahy s Tureckem i Irákem. Na jednání Rady NATO Turecko jasně řeklo, že bude postupovat na obranu svých zájmů. Mediálně prezentované žádosti ostatních členů NATO Turecku o shovívavém provedení vojenských úderů proti Kurdům působí stejně jako blábolení pravdoláskařů o humanitárním bombardování Jugoslávie.

Turci budou tvrdí a musí být tvrdí. Ví, že spoléhat se mohou pouze na sebe a nikoliv na EU nebo NATO. Co tedy máme dělat a komu máme dávat zbraně v boji s Islámským státem? Je to jednoduché. V Sýrii vládě, se kterou máme diplomatické styky, a v Iráku stejně tak. Dodejme tam zbraní hodně. Vlády v Damašku a v Bagdádu jsou ti, kdo nese klíčovou odpovědnost v boji s islamisty.

Pokud jde o Kurdy, podpořme jednání o jejich právech a autonomii, ale nerozhazujme zde zbraně. Dodávky vojenského materiálu pro nevládní hnutí a organizace destabilizují region. Naše vláda se podílí na destabilizaci situace v regionu, odkud k nám míří vlny ilegální imigrace a kde historicky existovali skvělé příležitosti pro náš průmysl.

Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie označují za extrémistické a populistické. Mě se naopak zdá extrémistická a nekompetentní česká zahraniční politika. Jinak by nemohlo dojít k situaci, že naše munice bude zabíjet vojáky našeho spojence a jednáme proti našim základním státním zájmům. Česká republika se stává poskokem cizích zájmů. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama